fbpixel

Welkom in: Schilde

Parel van de Voorkempen

De gemeente Schilde, gesitueerd op slechts 20 minuten met de wagen van het centrum van Antwerpen, maar toch midden in het groen is zeker uw aandacht waard.

Geen wonder dat de gemeente bekend staat als “Parel van de Voorkempen”.

De Antwerpse gemeente is ongeveer 36 vierkante kilometer groot en is gelegen langs het Schijn, een zijrivier in het stroomgebied van de Schelde. Met haar vele bossen en parkgebied is ze één van de groenste gebieden ten Noorden van “Het stad”.

Lees meerchrevron down
Welkom in: Schilde

Troeven

Met deelgemeente ‘s-Gravenwezel inbegrepen, telt Schilde zo’n 19.500 inwoners. Het vele groen is niet de enige troef van de gemeente, ze beschikt namelijk over tal van bezienswaardigheden, waaronder onroerend erfgoed, dat u langs fiets- en wandelroutes kan bewonderen. Verder heeft de gemeente Schilde een bruisend sociaal en cultureel leven met verschillende horecazaken die u zeker eens bezocht moet hebben.  Ook aan jeugdwerking en onderwijs is er in Schilde geen gebrek. Een titel om toch wel trots op te zijn die van meest aangename gemeente van Vlaanderen, die Schilde in 2008 kreeg toegekend door de Katholieke Universiteit van Leuven. Reden genoeg om “2970” als postcode te kiezen.

Hieronder enkele zaken die het waard zijn gezien te hebben.

text-image-collection

Park van Schilde

Hof te Schilde

Schildehof, ook wel bekend als “het park van Schilde”, is een prachtig gemeentelijk en historisch kasteeldomein. Het is de ideale plek om helemaal tot rust te komen en te genieten van een wandeling doorheen het parklandschap en langs de vijver. Er zijn verschillende wandelroutes aangegeven tussen 1 en 5 kilometer met sportieve opdrachten langs de wandelpaden. Voor ieder wat wils.

text-image-collection

Dodoenstuin

Wandel zeker ook eens langs de oranjerie en bezoek de Dodoenstuin. De tuin is gelegen achter de Oranjerie en is een renaissance kruidentuin uit de 16e eeuw. Sedert 10 jaar wordt het beheer gedaan door een groep vrijwilligers die zich interesseren in kruiden en hier maar al te graag de handen voor uit de mouwen steken.

text-image-collection

Schildehof

Schildehof met haar kruidentuin en de Oranjerie zijn elke dag, de hele dag toegankelijk tot de zon ondergaat.

text-image-collection

De pont

De pont is een natuurdomein van 8 hectare groot dat aansluit bij Schildehof. Het is eigendom van de gemeente , maar wordt beheerd door Natuurpunt. De pont is een gevarieerd landschap met een prachtige vijver en een stuk omheind grasland met runderen en pony’s. In de lente en de zomer kan je er langs de wandelpaden nog allerlei andere diertjes spotten!

text-image-collection

Antitankgracht

Hoewel de Antwerpse Antitankgracht oorspronkelijk een kunstmatige waterloop was met de bedoeling de vijandige Duitse tanks uit WOII op afstand te houden, is de gracht nu al geëvolueerd naar een volwaardig natuurverbindingsgebied met een migratie van planten en dieren. De antitankgracht is zo’n 30 kilometer lang, het naastliggend pad is dus ideaal voor een stevige wandeling of fietstocht.

Bekijk de buurt

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan