fbpixel

Immo Point | Verkopersgids

immopoint

VERKOPERSGIDS:
De weg naar een succesvolle verkoop van je woning

Je huis of appartement verkopen is een belangrijke stap in je leven. Eén met uitdagingen, want er zijn heel wat zaken waar je extra rekening mee moet houden. Van attesten en vergunningen tot stijgende hypotheekrentes en dalende interesse van potentiële kopers. Denk je er dus aan om te verkopen? Of heb je een nieuwe woning op het oog? Met onze verkopersgids bieden we nuttige tips die jou vooruit helpen voor, tijdens en na de verkoop.

image-text

Begeleiding op maat bij jouw verkoop?

In deze gids ontdek je dat de verkoop van je woning een intensief traject is. Je kan dit parcours alleen bewandelen, maar het is geen overbodige luxe om beroep te doen op de ervaring van een vastgoedteam. Dankzij de expertise van een vastgoedadviseur heb jij steeds deskundig advies bij de hand.

Voor de verkoop

1. Vastgoedtrends en hun invloed op de vraagprijs

De juiste vraagprijs voor je woning is de eerste stap naar een succesvolle verkoop. Om de vraagprijs te bepalen, zijn er verschillende zaken die je moet overwegen. Zeker op de vastgoedmarkt van vandaag, want sinds 2023 is er een hele verschuiving aan de gang. Wonen wordt namelijk duurder en dat ligt aan verschillende redenen. Denk maar aan …

Dat alles zorgt ervoor dat er minder huizen verkocht worden, want mensen raken minder makkelijk aan de juiste financiële middelen om te kopen.

  • Eigen inbreng: vandaag is een eigen inbreng van 20% verplicht bij de aankoop van een woning. Het volledige aankoopbedrag lenen kan dus niet meer.
  • Stijgende hypotheekkosten: lenen is véél duurder geworden. Zo zijn hypotheekrentes van boven de 3% geen uitzondering meer.
  • Renovatieverplichting: woningen die op energievlak slecht scoren (EPC-label D of slechter), moeten binnen de vijf jaar verplicht gerenoveerd worden. Dat is een stevige kost bovenop de aankoopprijs.
  • Stijgende bouw- en energieprijzen: met daarbovenop ook nog eens de algemeen veel duurdere levenskosten van vandaag. 
image-text

Hoe bepaal je de juiste prijs voor een succesvolle verkoop van je woning?

Via een schatting van je woning door een makelaar weet je meteen waaraan en waaraf. Een vastgoedadviseur adviseert je op basis van de huidige marktsituaties. Die kennis wordt beïnvloed door factoren waar je als privépersoon niet meteen toegang toe hebt. Jij kan kijken naar de vraagprijzen voor gelijkaardige panden in jouw buurt, maar de effectieve verkoopprijzen zijn véél belangrijker. Die geven een ander beeld en helpen om je verwachtingen realistisch te houden. 

Enkele tendensen waar onze vastgoedadviseurs zoal rekening mee houden zijn:

  • Instapklare en energiezuinige woningen worden nog steeds aan grote bedragen verkocht. De bereidheid om véél te betalen is dan ook hoog, net omdat het panden zijn waar nog weinig tijd en energie in moet gestoken worden.
  • Ook de prijzen voor appartementen blijven nog steeds stijgen.
  • De prijzen voor te renoveren woningen zullen naar alle verwachting stabiliseren/dalen. Voor dit type pand worden geen ontzettend hoge bedragen meer gevraagd. De interesse zal daardoor opnieuw stijgen en dat is een opportuniteit.

Bovendien kan je adviseur aangeven binnen welke grenzen je jouw vraagprijs moet situeren. Want de prijs moet uiteraard niet alleen aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers. Ook jij moet er nog steeds voordeel uit halen.

De schatting van jouw woning gaat echter véél verder dan de staat van het pand en markttendensen. Ook attesten en vergunningen hebben een belangrijke invloed.

2. Documenten en attesten verzamelen

Hieronder vind je enkele documenten die niet mogen ontbreken.

  • Eigendomstitel: de akte die aantoont dat jij de effectieve eigenaar van het pand bent.
  • Voorkooprechten: het kan zijn dat er een voorkooprecht rust op je pand. Dat betekent dat je niet zomaar kan verkopen. Als eigenaar ben je verplicht om het voorkeurrecht te geven aan degene die vermeld staat in het document. Dit kan een privépersoon, organisatie of de overheid zijn.
  • Elektrische keuring: voor de verkoop van je pand moet je de elektrische installatie laten nakijken door een erkend specialist. Is die niet in orde? Dan is de nieuwe eigenaar verplicht om dit binnen de 12 maanden na aankoop in orde te brengen.
  • EPC-verslag: het document dat kopers informeert over de energiezuinigheid van een pand. Scoort het pand slecht, dan is een renovatie verplicht.
  • Postinterventiedossier: het dossier met alle nuttige informatie voor wie werken gaat uitvoeren aan een pand. Dit is verplicht voor alle woningen die gebouwd zijn of waar werken door aannemers in zijn uitgevoerd na 2001.
  • Asbestinventarisattest: verplicht voor alle gebouwen die voor 2001 gebouwd zijn.

En dat is nog maar het begin, zo heb je nog de plannen van het huis, een bodemattest, het stedenbouwkundig uittreksel, overstromingsgevoeligheid … Meer informatie vind je via de website van de Vlaamse overheid.

text-image

3. Je woning verkoopklaar maken

Zijn er klusjes die je altijd al uitgesteld hebt? Nu is het moment om ze eindelijk te doen, want enkele opknapwerken zorgen voor een aantrekkelijker pand. Repareer dat stoepje, fris het raamwerk even op of zorg voor een nieuw likje verf. Het geeft je woning een mooiere uitstraling en potentiële kopers kunnen zich niet storen aan kleine gebreken.

  • Geslaagde vastgoedfotografie zorgt voor een prettige eerste indruk! Je kan zo de unieke kenmerken en sfeer van een huis vastleggen, waardoor potentiële kopers zich meteen kunnen voorstellen hoe het is om er te wonen.
  • Verkoop je in de herfst of winter? Zorg dan voor sfeer in huis met het extra licht.
  • De juiste kleuren zijn essentieel. Moet je de muren dus nog een likje verf geven? Kies voor lichte kleuren, want die doen ruimtes groter lijken.  Zachte, neutrale kleuren of pasteltinten zijn ideaal.

Je woning helemaal in orde brengen voor verkoop? Check dan onze blog waarin we enkele concrete tips geven die helpen om een pand in het oog te doen springen.

Immo Point adviseert jou

Het voordeel van werken met een vastgoedmakelaar

Professioneel inzicht +

Je kan rekenen op een professioneel inzicht waardoor de vraagprijs voor jouw woning niet alleen voldoet aan jouw verwachtingen, maar ook aan die van de markt.

Documenten en attesten +

Het verzamelen van documenten en attesten vraagt véél tijd en moeite. Een vastgoedadviseur weet bij welke instanties die moet aankloppen. Dat bespaart jou héél wat tijd. De dossierkosten betaal je nadien gewoon terug.

Tijdens de verkoop

4. Potentiële kopers screenen en het beste bod kiezen

Het vraagt veel tijd en energie om het allemaal gestroomlijnd te houden. Met een makelaar aan je zijde, kan je op beide oren slapen. Jouw adviseur screent alle potentiële kandidaten en bepaalt, in samenspraak met jou, wie er langskomt voor een rondleiding. Zo kan jij je aandacht focussen op kandidaat-kopers die effectief interessant zijn.

  • Mails van potentieel geïnteresseerde mensen die je allemaal moet beantwoorden en screenen.
  • Om de haverklap telefoontjes van mensen die toch zo snel mogelijk willen langskomen voor een bezoek.
  • Mensen die plots voor je deur staan om het pand te bekijken.
  • De honderden vragen die op je afkomen van al die potentiële kopers.

Biedingen beoordelen

Potentiële kopers zijn langs geweest en er is interesse om te kopen? Als ze een bod geplaatst hebben, is het aan jou om de definitieve koper te kiezen. Ga je daarvoor voor het hoogste bod? Dat kan, maar het hoogste bod is niet altijd de beste keuze. Veel hangt af van je eigen situatie. We schetsen even een voorbeeld. 

Heb je al een nieuwe woning gekocht en zit je met een overbruggingskrediet? Dan is kiezen voor zekerheid een pak interessanter. Iemand met een lager bod kan bijvoorbeeld meteen tot aankoop overgaan, terwijl de persoon met het hogere bod ook opschortende voorwaarden wil. En dan is het spannend afwachten of de verkoop doorgaat of niet. Is dat niet het geval? Dan ga je terug naar af en dat is nadelig voor jou.

Een vastgoedadviseur staat je bij met raad in jouw specifieke situatie. Dankzij onze jarenlange ervaring en expertise weten we elke situatie juist in te schatten. Met een professional aan je zijde kan je dus elk bod aftoetsen en krijg je ook hulp bij de onderhandelingen. Die kennis en expertise is goud waard.

5. De compromis opstellen en het verlijden van de akte

Koper gevonden? Tijd om de verkoopovereenkomst (compromis) op te stellen. Dit document is bindend en daarom moet het juridisch correct zijn. Als je met een makelaar werkt, is dat weer een zorg minder. 

Jouw Immo Point Vastgoedadviseur zorgt ervoor dat je een eerste verkoopontwerp krijgt, waarna die ook je notaris op de hoogte brengt. De notaris wordt dan verzocht om de ontwerpovereenkomst na te kijken en eventuele opmerkingen en/of goedkeuringen aan ons te bezorgen vóór de ondertekening van de verkoopovereenkomst

Wist je dat er ook een alternatief bestaat voor de compromis?

Bij een standaard compromis vindt de effectieve verkoop plaats bij het ondertekenen van de verkoopovereenkomst. Maar vaak is het handig om meer tijd te hebben. Een aankoop-verkoopbelofte biedt het ideale alternatief.

Bij deze manier van werken, belooft de verkoper om het pand te verkopen aan de afgesproken prijs. De koper belooft dan weer om het pand effectief te kopen. Dit alles gebeurt na een afgesproken periode, bijvoorbeeld zes maanden. De effectieve verkoop vindt uiteindelijk plaats na het verlijden van de akte, niet bij het ondertekenen van de compromis.

Deze manier van werken is nuttig wanneer de koper z’n eigen huis bijvoorbeeld nog moet verkopen om de aankoop van jouw pand te financieren. Meer info hierover? Onze vastgoedadviseurs helpen je verder.

text-image

Immo Point adviseert jou

Het voordeel van werken met een vastgoedmakelaar?

Het opstellen van de compromis +

Het opstellen van de compromis is belangrijk en dat moet dan ook goed gebeuren. Je vastgoedadviseur helpt jou om alle juiste aspecten te benoemen en ervoor te zorgen dat alle nodige info aanwezig is.

Een ijzersterk netwerk +

Met de hulp van een vastgoedadviseur van Immo Point krijg je toegang tot een ijzersterk netwerk van potentiële kopers, en dat voor alle types vastgoed. Met onze expertise weten we de juiste koper te overtuigen van de meerwaarde van jouw pand.

Onze vastgoedadviseurs zijn er voor jou +

Onze vastgoedadviseurs behartigen jouw belangen én weten hoe ze potentiële kopers moeten benaderen. Wij bieden de antwoorden waar zij naar op zoek zijn en dat biedt vertrouwen en een duwtje in de rug om tot een bod over te gaan.

Na de verkoop

6. Complete ondersteuning, van de compromis tot de akte

Nadat het compromis in orde is, gaat er nog een hele tijd over vooraleer de notariële akte, oftewel de definitieve verkoop, ondertekend wordt. De gemiddelde termijn bedraagt vier maanden, maar hangt af van het type overeenkomst. In die periode stelt de notaris de volledige akte op. Dit duurt een tijd omdat hij heel wat opzoekingen doet en verschillende diensten en administraties moet aanschrijven. Ondertussen kan je bank ook je kredietdossier samenstellen zodat je het geld voor de aankoop hebt tegen het verlijden van de akte.

image-text
  • Zo kan de potentiële koper vlak voor het verlijden van de akte nog eens een bezoek aan het pand vragen. Deze eindinspectie is om zeker te zijn dat het pand zich nog in dezelfde staat bevindt als bij de opstelling van de compromis. Wij zijn mee aanwezig bij deze inspectie en verdedigen je belangen bij twijfel of discussie.
  • Wij kijken er mee op toe dat de meterstanden correct genoteerd worden.
  • Ook bij de ondertekening van de notariële akte is jouw vastgoedadviseur beschikbaar voor vragen en begeleiding.

7. Financiële overwegingen bij de verkoop

We gaven het eerder al aan: naast de aankoopprijs van de nieuwe woning zijn er verschillende bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je de belangrijke aankoopkosten die op je pad zullen komen.
text-image-collection

Bouwgronden

Als je een perceel met winst verkoopt binnen een periode van minder dan acht jaar na aankoop, ben je onderhevig aan meerwaardebelasting. Deze belasting varieert tussen 16,5% (verkoop tussen vijf en acht jaar na aankoop) en 33% (verkoop binnen vijf jaar na aankoop). Bovendien komt er ook nog gemeentebelasting bij. 

Als je het perceel langer dan acht jaar na aankoop verkoopt, ben je in principe vrijgesteld van meerwaardebelasting op mogelijke winst.
 

text-image-collection

Woningen

Bij de verkoop van een woning ben je ook onderworpen aan meerwaardebelasting bij eventuele winst, op voorwaarde dat je de woning binnen vijf jaar na de originele notariële akte opnieuw verkoopt. 

Deze meerwaardebelasting is echter niet van toepassing bij de verkoop van je eigen woning, met name de woning waar je gedomicilieerd bent en die je daadwerkelijk bewoont. Om hiervoor in aanmerking te komen, dien je de woning ten minste zes maanden te hebben bewoond in de twaalf maanden die voorafgaan aan de verkoop.

Indien de waarde van de woning minder dan 30% vertegenwoordigt van het totaal (gebouw + grond), geldt de belastingregel voor gronden.

text-image-collection

Uitzonderingen

Vrijstellingen van de meerwaardebelasting zijn van toepassing op gronden en woningen die eigendom zijn van minderjarigen, personen met geestesziekte of zij die onbekwaam zijn verklaard. Bovendien wordt er geen meerwaardebelasting geheven wanneer een meerwaarde wordt gerealiseerd als gevolg van de onteigening van een woning of bouwgrond.

Ten slotte wordt er geen meerwaardebelasting geheven op onroerend goed dat met meerwaarde wordt verkocht als gevolg van een erfenis. Bij erfenissen moet je uiteraard wel erfbelasting (successierechten) betalen.

text-image-collection

Successierechten

Heb je een woning geërfd en wil je het verkopen? Dan moet je daar erfbelasting (de vroegere successierechten) op betalen. Die worden bepaald op basis van het gewest waarin je woont en in welke graad je verwant bent aan degene van wie je erfde. Als je bijvoorbeeld het huis van je ouders erft en de waarde ligt boven de € 250.000, dan betaal je 27% erfbelasting op de waarde van het huis. Meer info via de website van de Vlaamse overheid.

Verkoop jouw woning in alle vertrouwen met Immo Point

Je merkt het ongetwijfeld na het lezen van deze gids: er komt heel wat op je af bij de verkoop van je woning. De expertise van een Immo Point Vastgoedadviseur helpt je dan ook om de waarde van je woning te optimaliseren en het verkoopproces vlot te laten verlopen. Jouw vastgoedadviseur kent de markt, onderhandelt effectief en zorgt voor een zorgeloze transactie. Zo haal jij het maximale uit je te verkopen pand.

text-image-round

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan