fbpixel

Welkom in: Zandhoven

Zandhoven is ontstaan in het jaar 1183. De Kempense gemeente telt 13.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 40 km².

Sinds de fusie van gemeenten in 1976 bestaat Zandhoven uit vijf deelgemeenten: Pulle, Pulderbos, Massenhoven, Viersel en Zandhoven zelf. 

Via de autosnelwegen E34 en E313 is Zandhoven gunstig gelegen nabij Antwerpen, Lier en Herentals. Dit zorgt voor een goede verbinding met het openbaar vervoer naar Antwerpen. Zandhoven staat ook bekend voor zijn groot netwerk aan fiets- en wandelroutes. 

Lees meerchrevron down
Welkom in: Zandhoven

Bezienswaardigheden

text-image-collection

Stenen molen in Pulderbos

Op een paar honderd meter van het centrum van Pulderbos vinden we de stenen molen. In maart 1840 gingen de bouwwerken van start. De stenen windmolen draaide voor het eerst in 1843. Vandaag is hij samen met zijn omgeving beschermd. Op zondagnamiddag draait en maalt de molen en is deze zelfs toegankelijk voor publiek. Kijk gerust even binnen. Je ziet de molenaar aan het werk, komt heel wat te weten in de expo ‘van korrel tot meel’ en kan op de koop toe een lekker molenbrood kopen.

text-image-collection

Parel in het groen

Viersels Gebroekt

Even wegdromen in de natuur... naast de kleine Nete, tussen de bloemrijke graslanden, moerassen en broekbossen kan je terecht in het Viersels Gebroekt voor een ontspannende natuurwandeling.

text-image-collection

Kastelen

Zandhoven is altijd geliefd geweest bij de adel en de rijke bourgeoisie en daardoor nu gekend voor zijn vele kastelen op zo’n kleine oppervlakte. Enkele kastelen die u kan bewonderen zijn; Kasteel Montens, Kasteel Bautersemhof (foto), Kasteel Hovorst en Hof van Lyere.

text-image-collection

Mastentop

De spotnaam van de Zandhovenaars is “Mastentoppen”. Deze naam hebben ze gekregen omdat er vroeger in de dennenbossen veel mastendoppen werden geraapt om de kachels aan te steken. Die mastentop is vandaag nog altijd zichtbaar in het gemeentelogo en de fontein op het statieplein.

text-image-collection

Manegegemeente

Zandhoven is ook gekend als manegegemeente. Tijdens een wandel- of fietstocht kom je zeker en vast enkele paarden tegen in het groen. Ook organiseert Zandhoven al 25 jaar zijn jaarlijkse jumping voor jong en oud. Kom zeker een kijkje nemen!

Sporten, Let’s go!

Zit je niet graag stil of heb je een hart voor sporten dan vind je in Zandhoven zeker iets naar je zin. 

Badminton, tafeltennis, squash, padel in en rond de sporthal van Zandhoven, baantjes zwemmen in het openbaar zwembad te Pulderbos, of Waterskiën in Viersel, er is voor elks wat wils!

Eten en drinken in Zandhoven

Voor even wat quality time; een ontbijt, lunch, diner of liever gezellig op café? Er zijn heel wat leuke horecazaken die u met open armen ontvangen. Voor een eenvoudig diner tot een culinair tafereel, we hebben het allemaal! 

Bekijk de buurt

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan