fbpixel

Nieuwe overstromingskaarten van toepassing vanaf 1 januari 2023

27-01-2023
Nieuwe overstromingskaarten van toepassing vanaf 1 januari 2023

De informatieplicht rond overstromingsgevoeligheid wordt opgedreven. Vanaf 1 januari maken we als vastgoedkantoor dan ook gebruik van geactualiseerde overstromingskaarten. Deze bevatten een stuk preciezere informatie op het vlak van overstromingen vanuit zee, waterlopen of intense neerslag.

Overstromingsrapport verplicht 

Bij elke akte van meer dan 9 jaar voor de verkoop en verhuur die wordt verleden, moet er een overstromingsrapport toegevoegd worden. Dit rapport gaat dieper in op de mogelijke overstromingsbron en de overstromingskans van het perceel (P-score) en het gebouw (G-score). Beide scores zorgen samen voor een gedetailleerd beeld voor de potentiële koper. Zo kan het perfect zijn dat een stukje van het perceel wel overstromingsgevoelig is, maar dat dit geen impact heeft op de woning. 

4 klassen die de P-score en de G-score bepalen

De klassen die de P-score en G-score bepalen zijn: 

  • Klasse A: geen overstromingsgevaar
  • Klasse B: kleine kans onder klimaatverandering 
  • Klasse C: kleine kans onder huidig klimaat
  • Klasse D: middelgrote overstromingskans onder huidig klimaat

Heldere categorieën die meteen duidelijkheid scheppen. Met een woning in klasse A zit je dus altijd goed. Hier is geen overstromingsrisico. Bij Klasse B is de kans klein, maar bij klimaatverandering of andere uitzonderlijke omstandigheden, bestaat de kans op overstromen wel. Klasse D komt trouwens in grote mate overeen met de huidige overstromingsgevoelige gebieden (EOG). 

Zelf snel de kans op overstroming checken? Dat kan op www.waterinfo.be/informatieplicht. 

Overstromingsattest aan te vragen 

Voor elk gebouw/perceel is het mogelijk een overstromingsattest op te vragen. Dit wordt opgemaakt door een gecertificeerde deskundige. Dit is niet verplicht, maar kan wel als second opinion aangevraagd worden. Een afwijking is altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat er werken zijn uitgevoerd die het gebouw waterresistenter maken. Dit document kan een aanvulling vormen op het verplicht rapport. 

Beperkte geldigheid

Zowel het rapport als het attest zijn maar één jaar geldig. Periodieke actualisaties kunnen immers voor een andere situatie zorgen. 

Weet dat we als makelaar steeds in de gevoerde publiciteit de P-score en indien van toepassing de G-score moeten opnemen. Is er sprake van klasse D, dan moet een overstromingssymbool toegevoegd worden. Zo is het meteen duidelijk voor iedereen. Uiteraard wordt dit alles ook opgenomen in de akte. 

Meer weten? 

Wens je meer te weten over de scores? Contacteer ons, we geven je graag meer duiding. 

Blijf op de hoogte

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan