Een huis kopen in Spanje? Krijg antwoord op al je vragen!
Denk je al langer aan een huis onder zon? Dit is het moment om je droom waar te maken! Zo’n beslissing is natuurlijk een grote sta...
Je hebt de knoop doorgehakt en beslist om een zwembad of siervijver te laten aanleggen. Dan moet je allereerst weten of je hier toestemming voor krijgt. Ga naar de dienst stedenbouw van jouw gemeente. Daar vertellen ze je graag of een zwembad of siervijver al dan niet toegelaten is in de zone waarin jouw woning zich bevindt.
Heb je een go gekregen en mag je een zwembad of siervijver aanleggen? Dan krijg je te horen wat de exacte voorschriften en randvoorwaarden hiervoor zijn. Denk bijvoorbeeld aan inplanting in de tuin, het regulariseren van onvergunde zaken, overtollige verharding verwijderen, het aanplanten van bomen enzovoort.
Vooraleer de werken van start kunnen gaan, is het belangrijk om te weten of je hiervoor een vergunning moet aanvragen. De dienst stedenbouw geeft je mee of je een vergunning moet aanvragen of je hiervan vrijgesteld bent.
Vrijstelling van vergunning
Doe je kleine specifieke werken aan of rond je woning, zoals het aanleggen van een vijver of zwembad? Dan heb je hiervoor niet altijd een omgevingsvergunning nodig. Echter moet je wel rekening houden met de 80m²-regel. Als jouw toekomstige zwembad of vijver, samen met niet-overdekte constructies zoals terrassen, onder de 80m² blijft; voldoe je aan de 80m²-regel en heb je geen vergunning nodig. De werken kunnen dan gewoon van start gaan!
Vergunning verplicht
Voldoet jouw project niet aan de lokaal geldende voorwaarden voor een vrijstelling? Dan ben je verplicht om een vergunning aan te vragen. Deze vergunning moet uiteraard voorafgaand aan de werken aangevraagd worden.
Door een vijver of zwembad te laten plaatsen, creëer je een aanzienlijke meerwaarde, zowel in financieel opzicht als in levenskwaliteit. Een vijver of zwembad is esthetisch aantrekkelijk en voor velen het ideale ontspanningspunt. Financieel gezien verhoogt een zwembad of vijver de aantrekkelijkheid van je eigendom op de vastgoedmarkt, waardoor potentiële kopers meer bereid zijn een hogere prijs te betalen. Door een zwembad of vijver te laten plaatsen, investeer je dus niet alleen in je huidige levensgenot, maar ook in de toekomstige financiële waarde van je woning.
Wil je graag je buitenomgeving een extra touch geven door een zwembad of siervijver aan te leggen? Wil je zeker weten of je al dan niet een vergunning moet aanvragen? Laat je dan bijstaan door een expert ter zake. Deze luistert grondig naar je wensen en geeft je op basis hiervan het beste advies. Heb je nog vragen of krijg je graag meer informatie? Neem dan gerust contact op met onze vastgoedadviseurs. Zij helpen je graag verder!