fbpixel

Focuspunten bij het aankopen van een nieuwe woning: waarop let je?

15-03-2023
Focuspunten bij het aankopen van een nieuwe woning: waarop let je?

Bij het kopen van een nieuwe woning komt heel wat kijken. Je moet op heel wat zaken letten en dit kan nogal overweldigend zijn. In deze blog geven we je de belangrijkste focuspunten mee bij de aankoop van een nieuwe woning. Zo ben je zeker dat de belangrijkste aspecten in orde zijn en kun je met een gerust gevoel je laten charmeren door de geknipte woonst. 

Focuspunt 1 l Inspecteer het pand grondig 

Een woning kopen is geen kleine beslissing, dus je wil geen kat in de zak kopen. Een goede makelaar wijst je op een heel aantal zaken, maar inspecteer ook zelf de woning tot in de kleinste hoekjes. Ga bij voorkeur op verschillende momenten een kijkje nemen, wandel eens door de buurt en neem indien nodig een specialist in verbouwingswerken mee. Zo vermijd je verrassingen die je achteraf zuur opbreken. Het spreekt voor zich dat ook het gevoel goed moet zitten. 

Focuspunt 2 l Let op de energiezuinigheid 

Als je niet meteen al te zware kosten wil, is een energiezuinige woning een must. Er komen steeds meer verplichtingen en die kunnen een aardige duit kosten. Controleer dus altijd goed het EPC-attest en bekijk de energiezuinigheid van de woning. Een goede isolatie doet je heel wat geld besparen en een kwalitatieve ventilatie is even belangrijk. Zijn er zonnepanelen of is er een warmtepomp, dan kan dit zeker een voordeel zijn. De Immo Point Makelaar kan je hierin bijstaan door middel van simulaties gemaakt door een gespecialiseerde software. Zo kom je te weten welke energiebesparende ingrepen invloed hebben op het EPC-attest van je woning, wat de kostprijs hiervan is en of hiervoor premies voor bestaan.

Focuspunt 3 l De financiering 

Start tijdig met het informeren naar uw financieringsmogelijkheden. Denk eraan dat je behalve je financiering ook dient te beschikken over een gedeelte eigen vermogen. Naast de aankoopprijs van je woning dien je nog rekening te houden met extra kosten zoals registratierechten, notariskosten, … Wil je meteen gaan verbouwen? Houd dan ook rekening met deze kosten en reken liever wat ruimer. Een al te nipt budget kan voor heel wat stress zorgen.

Focuspunt 4 l Omgevingsfactoren

Een droomwoning vinden is één ding, ook de buurt, de omgeving en zelfs de buren kunnen belangrijk zijn. Trek voldoende tijd uit om de buurt te ontdekken en of je hier kan aarden. Je wil immers niet na de aankoop ontdekken dat het bedrijf aan de overkant om 3 uur ‘s ochtends begint met laden en lossen. 

Focuspunt 5 l Vergunningen

Kijk zeker de vergunningstoestand van de woning na. Je wordt hierin bijgestaan door je Immo Point makelaar. Samen met je makelaar kan je nagaan welke vergunningen er zijn uitgereikt en of er gebouwd werd volgens de vergunde plannen. Voor wie nog verbouwingen wil doen, is het belangrijk om na te gaan wat de toekomstige verbouwingsmogelijkheden zijn. Niet alles is zomaar toegelaten en je kan dan maar beter correct geïnformeerd zijn.

Immo Point staat garant voor feilloos advies

Wil je alle valkuilen omzeilen en goed begeleid worden? Bij Immo Point staan we voor je klaar, zowel op juridisch, energetisch als commercieel vlak. Wij helpen je met plezier aan jouw droomwoning. Bekijk ons aanbod en neem contact met ons op

Blijf op de hoogte

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan