fbpixel

Wat is een hypotheek en hoe lang blijft deze staan op je huis?

30-08-2023
Wat is een hypotheek en hoe lang blijft deze staan op je huis?

Heb je je ooit afgevraagd hoelang een hypotheek op je huis blijft rusten? Bij het afsluiten van een woonkrediet is het belangrijk om te begrijpen wat er gebeurt met het krediet na de afloop van je lening.

Wat is een hypotheek nemen op je huis?

Ben jij klaar voor een volgende stap en wil jij graag een nieuwe woning kopen? Een huis kopen is een belangrijke beslissing, en bij het afsluiten van een woonkrediet is het essentieel om te begrijpen wat er gebeurt met de hypotheek na de afloop van je lening. Een hypotheek is een waarborg die je aan de kredietgever geeft wanneer je een lening afsluit voor de aankoop van een woning. Het onroerend goed fungeert als onderpand voor de lening, en deze kredietwaarborg moet worden vastgelegd in een overeenkomst tussen de kredietgever en de kredietnemer.

Verplichte schatting bij kredietaanvraag

Vanaf 1 januari 2022 is de manier waarop je hypotheek wordt berekend, veranderd. Het bedrag dat je in gedachten hebt voor je nieuwe woning is niet langer de basis van de lening. In plaats daarvan wordt gekeken naar een geschatte waarde van de woning. Als je meer biedt dan deze geschatte waarde, moet je mogelijk het extra bedrag zelf betalen. De bank bepaald de geschatte waarde door op zoek te gaan naar vergelijkbare huizen in de buurt en te kijken naar specifieke details om deze te vergelijken met jouw droomhuis. Als er geen vergelijkbare huizen zijn, kan de bank je vragen om een professionele schatter in te schakelen.

Op welke eigendommen kan je een hypotheek nemen?

Over het algemeen kun je een hypotheek afsluiten op onroerend goed, wat verwijst naar eigendommen die vast en onbeweeglijk zijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten eigendommen waarop je een hypotheek kunt nemen.

Woonhuizen: Dit zijn woningen die dienen als hoofdverblijfplaats van de eigenaar. Het kan gaan om vrijstaande huizen, rijhuizen, appartementen, enzovoort. Als je een appartement in een flatgebouw koopt wordt er rekening gehouden met de waarde van het appartement en het aandeel van de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw.

Bouwgrond: Als je van plan bent om een huis te bouwen, kun je krediet afsluiten op de bouwgrond waarop het huis zal worden gebouwd. De waarborg zal meteen gevestigd worden op de grond & woning.

Commercieel vastgoed: Naast woonhuizen kun je ook een hypotheek afsluiten op commercieel vastgoed, zoals kantoorpanden, winkels, en bedrijfsruimtes. Commercieel vastgoed wordt vaak gebruikt als investering en om een bedrijf te huisvesten.

Vakantiewoningen: Als je een tweede huis of een vakantiewoning wilt kopen, kun je ook een hypotheek nemen op dit type onroerend goed. De voorwaarden kunnen echter, net zoals bij bedrijfspanden, verschillen van een hypotheek voor een hoofdverblijf.

Het is essentieel om te begrijpen dat het type onroerend goed en de waarde ervan van invloed kunnen zijn op de voorwaarden en rentetarieven van de hypotheek. Leners worden vaak beoordeeld op hun kredietwaardigheid en financiële situatie voordat ze krediet kunnen krijgen op een bepaald eigendom. Daarnaast kunnen lokale wetten en voorschriften van invloed zijn op het afsluiten van een hypotheek op bepaalde soorten onroerend goed.

Kan je verschillende hypotheken nemen op één woning?

Het is mogelijk om verschillende leningen te nemen op één woning, en dit wordt vaak gedaan in bepaalde situaties. Deze aanpak staat bekend als "stapelen" of "heropname van krediet." Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om meerdere leningen te nemen op één huis.

Verbouwingen en renovaties

Een veelvoorkomende reden is wanneer eigenaren van een huis renovaties of verbouwingen willen financieren. In plaats van een nieuwe lening af te sluiten, kunnen ze ervoor kiezen om extra geld te lenen bovenop hun bestaande krediet. Weliswaar heeft een nieuw krediet ook steeds nieuwe voorwaarden. Enkel de waarborg kan mogelijks hergebruikt worden. Verschillende hypotheken kunnen handig zijn omdat de rentetarieven vaak gunstiger zijn voor hypothecaire leningen dan voor persoonlijke leningen of leningen voor verbouwingen. Let op , sommige eigendommen kunnen niet in waarborg genomen worden, zoals bijvoorbeeld houten chalets, kastelen, enz.

Flexibele terugbetaling

Door meerdere leningen op te nemen, kunnen huiseigenaren de terugbetalingstermijnen en voorwaarden van elke lening afzonderlijk aanpassen aan hun financiële situatie en behoeften. Hierdoor kunnen ze een meer flexibele en op maat gemaakte leningsstructuur creëren. Kredietbedrijven kunnen bovendien andere vormen van aflossing aanbieden zoals gelijke mensualiteiten, vaste kapitaalaflossingen, enz.

Belangrijke aandachtspunten

Het stapelen van leningen op één woning brengt risico's met zich mee. Als de waarde van het onroerend goed daalt, kan dit leiden tot een onderwaarde van de woning en kan het moeilijk zijn om leningen terug te betalen als de verkoop van de woning niet voldoende opbrengt. Elke lening heeft zijn eigen rentetarieven, kosten en voorwaarden, dus het is essentieel om grondig onderzoek te doen en de beste optie te kiezen op basis van de persoonlijke financiële situatie en behoeften. Conclusie, ja, het is mogelijk om meerdere leningen op één woning te nemen. Deze aanpak kan voordelig zijn voor huiseigenaren die extra financiering nodig hebben voor onroerend goed. Echter, het vereist wel grondig onderzoek en professioneel advies om de beste beslissing te nemen op basis van de individuele financiële situatie.

De 30-jarige geldigheid van de hypotheekinschrijving

Eenmaal de hypotheekinschrijving is geregistreerd bij het kantoor, blijft deze altijd geldig gedurende 30 jaar. Dit betekent dat gedurende deze periode de kredietgever het recht behoudt om het onroerend goed te verkopen als de lening niet wordt terugbetaald.

Wat als je hypothecaire lening eerder afloopt?

Als je lening minder lang loopt dan de 30-jarige termijn, bijvoorbeeld 20 jaar , zal de hypotheek niet automatisch verdwijnen na de afloop van je leningstermijn. In zo'n geval kun je ervoor kiezen om de hypothecaire inschrijving op te heffen of te 'doorhalen', maar dit is vaak niet noodzakelijk.

De voordelen van behoud van de hypothecaire inschrijving

Het behouden van de hypothecaire inschrijving na het aflossen van je lening biedt voordelen . Als je binnen de termijn van 30 jaar een nieuw hypothecair krediet wilt aangaan bij dezelfde bank, bijvoorbeeld voor een renovatie, kun je je bestaande hypotheek hergebruiken. Hierdoor bespaar je kosten voor het opnieuw afsluiten van een inschrijving en het registreren van een nieuwe bij de notaris.

Doorhalen van de hypothecaire inschrijving

Wil je de hypothecaire inschrijving toch doorhalen , bijvoorbeeld omdat je van plan bent je woning te verkopen of een krediet wilt afsluiten bij een andere bank met je woning als hypotheek, dan kun je een doorhalingsakte laten opmaken door de notaris , mits toestemming van je vorige kredietgever.

Kosten verbonden aan doorhalen van de inschrijving

Het doorhalen van een hypothecaire inschrijving brengt echter wel kosten met zich mee, waaronder het ereloon van de notaris, kosten en een registratierecht. Het is dus belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij het nemen van een beslissing. Deze kosten zijn afhankelijk van de inschrijving en bedragen gemiddeld tussen de €1000 en €1250.

Wat als je hypothecaire lening na 30 jaar nog niet is afbetaald?

Als je na 30 jaar nog een lening hebt lopen, is het de verantwoordelijkheid van de bank om een aanvraag in te dienen om de hypothecaire inschrijving te verlengen . Als de bank dit niet doet, verliest ze haar waarborg op het onroerend goed. Een bezoek aan de notaris is hierbij niet nodig; een aanvraag van de bank en de betaling van een administratieve kost volstaat.

Genieten van je eigen stukje vastgoed

Kort samengevat, als je hypothecaire lening afloopt en je hebt geen plannen om je huis onmiddellijk te verkopen, kun je de hypotheek gerust op je woning laten staan. Dit levert geen nadelen op en bespaart je aanzienlijke notariskosten. Zo kun je met een gerust hart genieten van je eigen stukje vastgoed. Let wel op dat je, bij verkoop, niet vergeet dat er nog een inschrijving lopend is.

Het begrijpen van de geldigheid van een kredietinschrijving en wat er gebeurt na afloop van je leningstermijn is essentieel bij het afsluiten van een hypotheek op je huis. Door te overwegen of je de hypothecaire inschrijving wilt behouden of doorhalen, kun je weloverwogen beslissingen nemen die passen bij jouw financiële situatie en toekomstplannen.

Immo Point helpt je graag verder!

Wil je graag meer informatie over hypotheken en hoe je de juiste keuzes kunt maken bij het afsluiten van een lening voor je droomhuis? Neem dan snel contact met ons op!

Blijf op de hoogte

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan