fbpixel

Welke aankoopkosten kan je verwachten bij je eerste woning?

27-09-2023
Welke aankoopkosten kan je verwachten bij je eerste woning?

Het kopen van je allereerste huis of appartement is een spannende stap in je leven. Het betekent echter ook dat je te maken krijgt met een scala aan kosten die je misschien niet had voorzien of waarvan je geen idee hebt tot hoeveel dit kan oplopen. Naast de aankoopprijs van de nieuwe woning zijn er verschillende bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden. Hier zijn de belangrijkste aankoopkosten die je bij de aankoop van je eerste woning in gedachten moet houden.

Hypothecair krediet

Het aanschaffen van je eerste woning gaat vaak gepaard met het afsluiten van een hypothecaire lening bij een bank. Dit type lening stelt je in staat om je woning over een bepaalde periode af te betalen door middel van maandelijkse termijnen , inclusief rente. Het is hierbij belangrijk om te onthouden dat rentetarieven momenteel aanzienlijk stijgen. De wettelijke rentevoet voor het jaar 2023 is opgetrokken van 3,75% naar 5,25%.

Een lening aangaan is een goede manier zijn om je droom waar te maken van een eigen woning te bezitten. Het is echter wel van belang om de financiële aspecten, zowel de korte als lange termijn, goed te begrijpen.

Terugkerende en eenmalige aankoopkosten

Naast de terugkerende kosten zijn er ook eenmalige kosten , zoals dossierkosten die doorgaans tot maximaal 500 euro kunnen oplopen. Bovendien kunnen er kosten zijn voor het inschakelen van een schatter , omdat de bank wil weten wat de waarde van de woning is.

VERZEKERINGEN

Naast de hypotheekverplichtingen zul je vaak verplicht zijn om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt het resterende hypotheekbedrag als jij of je partner onverwacht komt te overlijden voordat de lening is afbetaald.

Zulke verzekeringen kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen, maar het biedt gemoedsrust in geval van onverwachte omstandigheden. Daarnaast is het sterk aanbevolen om een woningverzekering af te sluiten om jezelf te beschermen tegen schade door brand, water of andere situaties.

Registratierechten en notariskosten 2023

Bij het voltooien van de aankoop van je huis, vervult de notaris een essentiële rol. De kosten die met de notaris samenhangen, omvatten diverse elementen, waaronder:

REGISTRATIERECHTEN

Bij de aankoop van een woning komen registratierechten kijken. Deze belastingen spelen een belangrijke rol bij de overdracht van onroerend goed en zijn gebaseerd op de aankoopprijs van de woning. Opvallend is dat deze kosten kunnen verschillen per gewest waar je de woning koopt. Elk gewest hanteert zijn eigen tarieven en berekeningsmethoden.

Sinds 2022 geldt nieuwe regelgeving in Vlaanderen die het registratierechtentarief verlaagt, van 6% naar 3% of zelfs 1% . Tot 1 januari 2024 kan je wel nog kiezen voor het gunstige tarief van 6% of 5% aan de hand van de overgangsregel. Omdat de tarieven kunnen variëren afhankelijk van de notaris en de specifieke omstandigheden, is het raadzaam om contact op te nemen met jouw notaris voor exacte informatie over jouw situatie.

ERELOON VAN DE NOTARIS

Naast de aankoopprijs van de woning moet je ook rekening houden met het ereloon van de notaris . Het ereloon vertegenwoordigt de beloning voor de juridische en administratieve diensten die de notaris verleent tijdens het verkoopproces. Dit is een vast percentage van de koopprijs , en het percentage kan variëren afhankelijk van de waarde van de woning.

ADMINISTRATIEVE KOSTEN

Wanneer de woningaankoop wordt voltooid , zijn administratiekosten een aspect dat niet over het hoofd gezien mag worden. De notaris is verantwoordelijk voor de uitvoering van een reeks juridische en administratieve taken om ervoor te zorgen dat de verkoop soepel verloopt.

UITGAVEN AAN DERDEN

Tijdens het proces van notariële administratie kunnen er extra kosten ontstaan, die bekend staan als uitgaven aan derden. Dit zijn de kosten die betaald moeten worden wanneer er documenten worden verkregen van externe partijen. Aangezien jij de woning aankoopt, vallen deze kosten ook onder jouw verantwoordelijkheid.

Notariskosten berekenen 2023

Veel notariskantoren en gerelateerde websites bieden online calculators aan waarmee je een simulatie kan maken van de te verwachten notariskosten. Deze calculators zijn nuttig om een algemeen idee te krijgen van de kosten voordat je diepgaand in gesprek gaat met een notaris. Ze vragen meestal om de aankoopprijs van de woning en kunnen je een benadering geven van de registratierechten en het ereloon.

HET BELANG VAN PROFESSIONEEL ADVIES

Hoewel online calculators handig zijn, is het raadzaam om in contact te treden met een notaris voor nauwkeurige en gepersonaliseerde informatie. Notarissen zijn experts in het veld en kunnen je voorzien van specifieke informatie over kosten, percentages en juridische details die relevant zijn voor jouw situatie. Een notaris kan ook een gedetailleerde raming geven van alle betrokken kosten en duidelijkheid bieden over mogelijke belastingvoordelen of subsidies die beschikbaar zijn.

Onroerende voorheffing

Het is bovendien belangrijk om bij de aankoop van een woning rekening te houden met onroerende voorheffing, een belasting die je jaarlijks betaalt nadat je de woning hebt gekocht. Deze belasting is gebaseerd op het Kadastraal Inkomen (KI) van de woning, wat een inschatting is van het potentiële inkomen dat je zou kunnen krijgen door het pand te verhuren.

Wat interessant is, is dat de berekeningsformule voor deze belasting teruggrijpt op het referentiejaar 1975. Dit betekent dat zelfs als je de woning tientallen jaren later hebt aangekocht, de initiële beoordeling van het inkomen uit dat specifieke jaar wordt gebruikt om de belasting te berekenen. Dit kan leiden tot variaties in de berekening en moet worden meegenomen in je financiële planning.

Aankoopkosten mede-eigendom appartement

Indien je een appartement koopt, word je niet alleen eigenaar van je eigen woning, maar ook medeeigenaar van het gebouw. Dit betekent dat je bijdraagt aan de algemene kosten van het gebouw, zoals onderhoud en reparaties van gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen.

Immo Point staat voor je klaar!

Sta je op het punt je eerste huis of appartement te kopen en ben je bezorgd over de aankoopkosten die hierbij komen kijken? Immo Point staat voor je klaar met professionele begeleiding en deskundig advies. Ons team begrijpt dat het aankopen van onroerend goed een spannende, maar soms ook overweldigende stap kan zijn. Daarom zijn we er om je te helpen bij al je vragen en onzekerheden met betrekking tot aankoopkosten.

Met jarenlange ervaring in de vastgoedsector begrijpen we de complexiteit van aankoopkosten zoals registratierechten, notariskosten en andere uitgaven. Ons toegewijde team zal je door deze financiële aspecten leiden, duidelijkheid bieden en je voorzien van nauwkeurige informatie. Aarzel niet om contact op te nemen!

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan