fbpixel

Wat betekent het Vlaamse klimaatplan voor u?

08-03-2022
Wat betekent het Vlaamse klimaatplan voor u?

DE MENING VAN DE IMMO POINT MAKELAAR(S)

Algemeen:

Het vastgoedpatrimonium te België is voor een groot deel verouderd. De huidige toestand van vele woningen en het gewenste niveau van isolatie en normering liggen voor vele woningen erg ver van elkaar.  Het voorliggend plan is alvast een goede aanzet om de discussie op gang te brengen … maar is het ook haalbaar voor alle partijen. Verder spreekt de overheid in het klimaatplan over particuliere woningen. Wat met kantoorgebouwen, winkelcentrums, scholen, …?

Over de potentiële koper:  

Dat de extra maatregelen het wooncomfort zullen bevorderen staat buiten kijf. We zien vandaag een verhoogde vraag naar woningen met een hoger comfort, energiezuinig, gunstige EPC waarden … tot zelfs BEN vastgoed. Verder zien de Immo Point Makelaars meer en meer kopers die gemotiveerd zijn om de woningen energetisch te optimaliseren … indien ze beschikken over de nodige budgetten. De huidige energieprijzen zetten dit item nog extra onder de aandacht bij kandidaat kopers. 

Shift in de maak: 

Het klimaatplan treft vooral de kandidaat kopers die met een beperkt budget de woning van hun dromen kunnen kopen. Deze doelgroep zal niet meer de financiële middelen hebben om de nodige renovaties te financieren om de vooropgestelde doelstellingen te behalen en zullen dus bij gevolg uit de boot vallen. Deze doelgroep zal dus genoodzaakt zijn hun droom op te bergen en zich aan te dienen bij de huurmarkt. Renteloze leningen, subsidies en premies zullen het verschil niet kunnen maken voor deze grote doelgroep. De huurmarkt zal bijgevolg groeien en de prijserosie bij ouder vastgoed zal verder toenemen. 

Prijsevolutie van ouder vastgoed:

De prijzen van ouder vastgoed zitten al een tijdje in een moeilijker vaarwater. De renovatie van oude woningen (jaren ’50-’60) is dermate drastisch dat de kostprijs van nieuwbouw, weliswaar aan een verlaagd BTW tarief, gerekend moet worden om te voldoen aan het nieuwe klimaatplan. De Immo Point Makelaars kunnen u helpen om deze kostprijs in kaart te brengen indien u dergelijke aankoop overweegt.  

Toekomst :

Momenteel stellen de Immo Point Makelaars zich, buiten de financiële impact voor vele gezinnen, de vraag omtrent de energietoelevering dat dit nieuwe en vernieuwde vastgoed nodig zal hebben. Enerzijds naar de betaalbaarheid van energie als we naar de huidige energieprijzen kijken. Anderzijds naar levering van energie zonder black-out(s) te hebben in de huidige discussie die de regering voert rond de uitstap van kernenergie, levering van windenergie, waterenergie, zonne-energie … 
Al deze elementen dienen door de regering in acht genomen te worden, indien de aanschaf van een eigendom, nog steeds één van de belangrijkste speerpunten is om hun burgers te beschermen tegen verdere armoede. Werk aan de winkel voor de beleidsmakers … en graag departementaal overschrijdend. 

Happy to connect, share and help !
Het Immo Point Network Team.

Wie is het Immo Point Network Team:
Immo Point is sinds 1996 actief en heeft een netwerk van 20 kantoren in de provincie Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Wij bemiddelen bij verkoop en verhuur van residentieel en commercieel vastgoed en nieuwbouwprojecten. Wij geloven in de kracht van een netwerk, delen van kennis, professionalisme, schaalbare investeringen, samenwerken, de juiste spirit én een sterk merk als antwoord op de uitdagingen van morgen. In 2020 realiseerde wij 1420 vastgoedtransacties.

De inhoud van dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door een interne bevraging en input van 8 Immo Point kantoren en hun zaakvoerders: Immo Point Vastgoed Schilde – Immo Point Vastgoed Mortsel - Immo Point Vandaele – Immo Point Lahuis – Immo Point Topo – Immo Point DCS Sint-Niklaas – Immo Point DCS Sinaai – Immo Point Noordrand 

Contact en reacties: network@immopoint.be 

Blijf op de hoogte

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan