fbpixel

Huurprijs van niet-energiezuinige woningen wordt onmiddellijk bevroren

27-01-2023
Huurprijs van niet-energiezuinige woningen wordt onmiddellijk bevroren

Sinds 1 oktober geldt er een beperking op de indexering van de huurprijzen. De huurprijzen van huurwoningen die niet energiezuinig genoeg zijn, worden onmiddellijk bevroren. Dit werd beslist in een decreet van het Vlaams parlement dat retroactief in werking is getreden.

Door de stijgende inflatie dreigen huurders geconfronteerd te worden met hogere huurprijzen. In combinatie met de stijgende energieprijzen worden de woonkosten voor veel huurders steeds moeilijker te betalen.

 

Huurindexatie wordt gekoppeld aan het energielabel

Omdat de energiekosten in slecht geïsoleerde huizen aanzienlijk hoger zijn, werd er beslist om de mogelijkheid tot indexering van de huurprijzen te koppelen aan het energielabel van de woning.

Energiezuinige woningen (met een EPC van A+, A, B of C) behouden de mogelijkheid tot indexatie. Vanaf een energiepeil D geldt er echter gedurende één jaar een beperking van 50% op de mogelijkheid tot indexatie. Huurprijzen van niet-energiezuinige huurwoningen tot slot (energiepeil E of F) en huurwoningen met een ongekend EPC-label, zullen één jaar niet geïndexeerd kunnen worden.

 

Bescherming van de huurder dankzij een correctiefactor 

Daarnaast wordt de huurder beschermd door middel van een correctiefactor. De huurprijs van huurwoningen met D, E F of ongekend label zal over één jaar (dus vanaf 1 oktober 2023) vermenigvuldigd moeten worden met deze factor, indien ze geïndexeerd wordt. Zo wil men vermijden dat de huurprijsindexatie over een jaar weer ten volle speelt. 

Concreet gaan deze correctiefactoren van kracht:

  • Woningen met E of F of ontbrekend EPC-label met een huurovereenkomst die verjaarde tussen 1 januari 2022 en 30 september 2022: 

resultaat van gezondheidsindexcijfer bij verjaardag in 2022 / gezondheidsindexcijfer bij verjaardag in 2023

  • Woningen met E of F of ontbrekend EPC-label met een huurovereenkomst die verjaart tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2022:

resultaat van gezondheidsindexcijfer bij verjaardag in 2021 / gezondheidsindexcijfer bij verjaardag in 2022

  • Woningen met label D met een huurovereenkomst die verjaarde tussen 1 januari 2022 en 30 september 2022:

(gezondheidsindexcijfer bij verjaardag in 2022 / gezondheidsindexcijfer bij verjaardag in 2023) x [1 + 50% x (gezondheidsindexcijfer bij verjaardag in 2023 / gezondheidsindexcijfer bij verjaardag in 2022 - 1) ]

  • Woningen met label D met een huurovereenkomst die verjaarde tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2022:

(gezondheidsindexcijfer bij verjaardag in 2021 / gezondheidsindexcijfer bij verjaardag in 2022) x [1 + 50% x (gezondheidsindexcijfer bij verjaardag in 2022 / gezondheidsindexcijfer bij verjaardag in 2021 - 1)]

Indien het EPC-label van een huurwoning verbeterd wordt (of indien er een EPC-label verkregen wordt waar er nu geen is), kan de verhuurder tussen 1 oktober 2022 en 30 september 2023 alsnog overgaan tot indexering volgens de vermelde regels.

Blijf op de hoogte

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan