fbpixel

Hoe interpreteer je een EPC-attest?

14-04-2023
Hoe interpreteer je een EPC-attest?

Een EPC-attest, allemaal leuk en aardig, maar waarvoor dient deze nu eigenlijk en wat staat er op? In deze blog scheppen we wat meer duidelijkheid en vertellen we wat je op een EPC-attest allemaal kunt terugvinden. 

Een EPC-attest, wat is dat eigenlijk? 

EPC is de afkorting van Energieprestatiecertificaat. Dit attest geeft aan hoe energiezuinig een residentiële woning is. Het drukt de energetische kwaliteit van je woning uit aan de hand van een kengetal. Verschillende parameters worden hierbij in rekening genomen. Belangrijk om weten is: hoe lager de energieprestatie, hoe energiezuiniger de wooneenheid. 

Al sinds 1 januari 2009 moet er een EPC-attest kunnen voorgelegd worden aan elke kandidaat-koper of -huurder. Enkel een erkende energiedeskundige, aangesteld door het Vlaams Gewest kan deze opstellen. Een EPC-attest gaat 10 jaar mee. Laat je als verkoper in tussentijd energiebesparende werken uitvoeren, dan kan het de moeite te lonen om een nieuw attest te laten opmaken.

Weet dat wanneer er geen EPC-attest aanwezig is, dit tot een fikse boete kan leiden. Bij het opmaken van de notariële akte moet de notaris dit melden bij het Vlaams Energieagentschap. Deze boete kan oplopen tot 5.000 euro. 

Wat is een goede EPC-score?

De EPC-score wordt uitgedrukt per vierkante meter vloeroppervlak (KW/m2). Hoe lager de score, hoe minder energie er nodig is om je woning te verwarmen. Maar wat is nu eigenlijk een goede score? Wel, dit hangt af van het type woning en de bebouwing. Een vrijstaande woning gaat immers meer warmte verliezen via de gevels, dan bijvoorbeeld een appartement dat tussen andere appartementen ligt. Ook de leeftijd van de woning is niet onbelangrijk. In de onderstaande tabel ontdek je alvast enkele gemiddelden: 

Bouwjaar

Eengezinswoning

Appartement

1960 – 1970

564

372

1971 – 1985

443

286

1986 – 1995

345

252

1996 – 2005

244

199

2006 – heden

190

160

Wie berekent jouw EPC-score?

Je EPC komt uiteraard niet uit de lucht gevallen. Een energiedeskundige inspecteert je woning en houdt met een heel aantal parameters rekening. Denk daarbij aan: het type woning, de oppervlakte, de bouwmaterialen, de isolatie, het verwarmingssysteem, … Al deze gegevens worden ingevoerd in een softwaretool en vervolgens komt er een score uit. 

De EPC-waarde werkt met een schaal 

Op je certificaat zie je niet enkel een getal, je krijgt ook een cijfer. Dit zijn de 2 belangrijkste waarden op je EPC-attest: 

  • Je energiescore wordt uitgedrukt in een cijfer
    Hier scoor je op een schaal van 0 tot 700. Hoe lager deze score, hoe energiezuiniger je woning.
  • Je energielabel is een letter
    Deze loopt van A+, super energiezuinig tot F, zeer energieverslindend. 

Verder vind je op het EPC-certificaat ook nog de administratieve gegevens, de gegevens van de energiedeskundige en details over de geconstateerde energieverliezen. Verder geeft de energiedeskundige ook nog vrijblijvende adviezen mee om je EPC-waarde te verbeteren. 

Wat als jouw score ondermaats is? 

Scoor je ver beneden het gemiddelde? Let op, dat betekent niet altijd dat je veel energie verbruikt. Er kunnen heel wat redenen zijn, waardoor je net wat minder scoort. Houd daarom je oude energiefacturen bij om het werkelijke verbruik bij de hand te hebben. Soms maakt een energiedeskundige ook al eens een foute inschatting. 

Wil je je score optrekken, dan zijn er wel enkele ingrepen die je kunt uitvoeren. Denk maar aan het beter isoleren van je ramen, dak, vloer en muren. Ook het vervangen van een oude verwarmingsketel kan heel wat schelen. Verder hebben  zonnepanelen en/of een zonneboiler een positieve impact op je score. 

Wij staan klaar met advies 

Weet dat bij de verkoop van je woning, steeds een energieprestatiecertificaat nodig is. Met plezier brengen we je bij Immo Point in contact met een energiedeskundige. Wij zijn thuis in deze materie en kunnen je op het vlak van isolatie adviseren. Weet dat er sinds 1 januari een renovatieverplichting is voor woningen en appartementen die worden aangekocht met label E of F. Deze moeten binnen de 5 jaar na aankoop minimum naar niveau D gebracht worden. Wens je meer uitleg of wil je je woning laten verkopen met EPC-certificaat? Contacteer ons! 

Blijf op de hoogte

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan