Dalende registratierechten in 2025, wat betekent dit voor jou?
Wil je een eigen en enige woning kopen? Dan zal dit vanaf 2025 voordeliger worden! De Vlaamse regering heeft namelijk in het Vlaam...
Wie vanaf 2023 een bestaande woning koopt, erft of geschonken krijgt, zal ervoor moeten zorgen dat het pand binnen de vijf jaar een energielabel D haalt. Dat besliste de Vlaamse regering eind vorig jaar in het kader van het klimaatakkoord. Zo wil ze de uitstoot in Vlaanderen fors verlagen. Het is ook een tussenstap om tegen 2050 alle woningen op een energielabel A te krijgen.
Wanneer een woning wordt verkocht, moet de verkoper een energieprestatiecertificaat (EPC) laten opstellen. Naast de energiezuinigheid van een woning, geeft het EPC ook een overzicht van de ingrepen – en hun volgorde – die nodig zijn om de woning energiezuiniger te maken.
De Vlaamse Confederatie Bouw deed de test en maakte een berekening voor een voorbeeldwoning: eentje met een bruto woonoppervlakte van 113 vierkante meter, drie woonlagen zonder inpandige garage, niet-geïsoleerd, met oude dubbele beglazing U 2,8 en een oude gasketel.
Volgens de berekening van het VCB zou het je dus 23.500 euro kosten om een gelijkaardige rijwoning (tweegevel) op te krikken tot een energielabel D. Die kost omhelst de plaatsing van 22 cm minerale wol in het dak én nieuwe ramen. Vervang je de oude gasketel door een nieuw condenserend exemplaar, klim je naar een label C, voor een kostprijs van 31.000 euro. Kijk je verder, met het oog op de verplichting van 2050, dan zou je met een investering van 70.000 euro een energielabel A kunnen halen. Gaat het om een drie- of viergevelwoning, liggen de kosten logischerwijs hoger (meer geveloppervlak, meer raampartijen…).
Bron: Vlaamse Confederatie Bouw
Vanaf 1 januari 2023 worden de steunmaatregelen wel uitgebreid zoals renteloos renovatiekrediet, energielening +, alsook de bedragen worden aanzienlijk verhoogd. Wie renoveert tot energielabel C of strenger heeft gedurende een bepaalde tijd een negatieve rente (tot -1,5% indien tot label A gerenoveerd wordt).
De Immo Point makelaars zijn van mening dat de meeste woningen reeds minimum het energielabel D bezitten. Bij een energielabel E is slopen en heropbouwen in vele gevallen een betere oplossing dan geleidelijk renoveren. Verder zien zij de schaarste verder toenemen van energie zuinige & neutrale woningen wat wel wat onrust in de markt veroorzaakt bij kandidaat kopers.
Uw persoonlijke doelstellingen en mogelijkheden als verkoper of koper aftoetsen met de huidige marktomstandigheden is absoluut geen overbodige luxe. De Immo Point Makelaars adviseren u graag persoonlijk met uw verdere vragen.
Vrijblijvend contact opnemen kan u via: Immo Point | Contacteer Ons
Happy to connect, share and help !Het Immo Point Network Team.
Wie is het Immo Point Network Team:
Immo Point is sinds 1996 actief en heeft een netwerk van 20 kantoren in de provincie Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Wij bemiddelen bij verkoop en verhuur van residentieel en commercieel vastgoed en nieuwbouwprojecten. Wij geloven in de kracht van een netwerk, delen van kennis, professionalisme, schaalbare investeringen, samenwerken, de juiste spirit én een sterk merk als antwoord op de uitdagingen van morgen.
De inhoud van dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door een interne bevraging en input van 16 Immo Point kantoren en hun zaakvoerders. Immo Point Vastgoed Schilde – Immo Point Vastgoed Mortsel - Immo Point Vandaele – Immo Point Lahuis – Immo Point Topo – Immo Point DCS Sint-Niklaas – Immo Point DCS Sinaai – Immo Point Noordrand– Immo Point Mintjens - Immo Point Drie Eiken- Immo Point Zuidrand Kontich – Immo Point Zuidrand Schelle – Immo Point Verhoeven Meer – Immo Point Verhoeven Merksplas – Immo Point Docklands Antwerpen
Contact en reacties: network@immopoint.be
Bronnen: Livios – CIB – Confederatie Bouw