fbpixel

Het conformiteitsattest onder de loep

30-08-2023
Het conformiteitsattest onder de loep

Een conformiteitsattest kan je als verhuurder helpen om aan te tonen dat je huurwoning voldoet aan de geldende veiligheids- en gezondheidsvoorschriften. In deze blog leggen we uit waarom een conformiteitsattest belangrijk is en wat het inhoudt. 

Wat is een conformiteitsattest en wanneer heb je het nodig?

Het conformiteitsattest toont aan dat een woning voldoet aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsnormen. Een conformiteitsattest vraag je aan wanneer je als verhuurder wilt aantonen dat de woning die je verhuurt, voldoet aan de minimale kwaliteitsnormen zoals bepaald door de lokale overheid. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer de huurder om het attest vraagt, of wanneer je de woning wil verhuren aan een sociaal verhuurkantoor.

Wat staat er in een conformiteitsattest? 

Het attest bevat een lijst met parameters waaraan de woning moet voldoen, zoals de aanwezigheid van sanitair, de staat van het elektriciteitsnetwerk en de aanwezigheid van rookmelders. Hier vind je een opsomming van minimale woningkwaliteitsnormen in Vlaanderen.

Het is de lokale overheid die bepaalt welke parameters er opgenomen worden in het conformiteitsattest. Deze parameters kunnen dus verschillen per gemeente en worden vastgelegd in een gemeentelijk reglement. 

De lijst met parameters die gelden voor jouw woning kan je opvragen bij de dienst huisvesting van de lokale overheid of via de website van de gemeente. Ook kan je hiervoor terecht bij een erkend controleorganisme die de conformiteitscontroles uitvoert. Zij hebben uitgebreide kennis over de geldende normen en reglementen in verschillende gemeenten en kunnen je adviseren over hoe je jouw woning conform kunt maken.

Is een conformiteitsattest verplicht?

Hoewel het in de meeste Vlaamse gemeenten nog niet verplicht is om een conformiteitsattest voor te leggen bij het verhuren van een woning, is het wel mogelijk dat de gemeente dit verplicht via een gemeentelijk reglement.

In sommige gemeenten is het aanvragen van een conformiteitsattest dus verplicht voordat je de woning mag verhuren. Aalst en Zottegem zijn hier een voorbeeld van. Benieuwd welke regelgeving jouw gemeente hanteert? Hier vind je een volledige lijst van gemeenten die een conformiteitsattest verplichten bij verhuur van een woning.

Steeds meer gemeenten verplichten het conformiteitsattest. De gemeente kan ervoor kiezen om het conformiteitsattest verplicht te maken voor bijvoorbeeld woningen in specifieke wijken, de stadskern, woningen ouder dan 20 jaar of simpelweg alle huurwoningen. 

Hoe lang is een conformiteitsattest geldig?

In principe is een conformiteitsattest 10 jaar geldig. Maar ook hier heeft de gemeente weer veel autonomie. Zo kan de geldigheidsduur van het conformiteitsattest worden verkort via het gemeentelijk reglement. Bijvoorbeeld voor kamers, woningen met kleine gebreken of woningen met vochtproblemen. Raadpleeg dus zeker de lokale wetgeving om te weten welke specifieke regels op jouw huurwoning van toepassing zijn.

Hoeveel kost een conformiteitsattest? 

Vanaf 1 januari 2021 bedraagt de maximale vergoeding voor een zelfstandige woning of appartement 90 euro. Voor een kamerwoning is de vergoeding eveneens 90 euro, verhoogd met 15 euro per kamer, met een maximum van 1.775 euro per gebouw.

Deze bedragen zijn afhankelijk van de gemeente en kunnen jaarlijks geïndexeerd worden, het kan dus zijn dat de vergoeding hoger is op het moment dat je een aanvraag doet. 

Wil je meer informatie over de wetten die gelden rond het conformiteitsattest in jouw gemeente? Neem contact op met jouw dichtstbijzijnde Immo Point kantoor.

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan