fbpixel

5 Tips bij de aankoop van een huis

5 Tips bij de aankoop van een huis

Op zoek naar een woning? Top, maar daar komt aardig wat bij kijken. Wil je een goede koop doen, dan houd je best rekening met een aantal zaken. In deze blog zetten we enkele belangrijke aandachtspunten voor je op een rijtje. Zo koop jij goed geïnformeerd en in alle vertrouwen een nieuwe woning of een appartement. 

Tip 1 l Bepaal een maximumbudget

Zonder budget kun je eindeloos blijven zoeken. Informeer je bij voorkeur eerst bij je bankier, zodat je weet wat je maximale budget is. Kijk daarbij verder dan de aankoopprijs van de woning, er komen immers ook kosten en taksen bij. Denk maar aan registratierechten, het ereloon van de notaris, … Is er nog werk in de woning, breng deze kosten dan ook in kaart. 

Bij de aankoop van een woning loont het altijd de moeite om te onderzoeken of je niet voor bepaalde premies in aanmerking komt. Ook op het vlak van belastingen kan een eigen woning interessant zijn. Bij Immo Point denken we graag met je mee en zorgen we voor advies op maat. 

Tip 2 l Perfectie kan, maar komt amper voor 

Zoeken naar de geknipte woning, dat doe je bij voorkeur met correcte verwachtingen. Definieer enkele must haves waar je niet van wil afwijken, maar beperk je voor het overige niet te veel. Zeker met een beperkt budget zul je soms wat water bij de wijn moeten doen. Weet dat je je woning nog altijd stelselmatig kunt renoveren en verfraaien. Ideaal om de kosten wat te spreiden. 

Tip 3 l Ga niet over één nacht ijs

Woningen mogen vandaag de dag soms de deur uitvliegen, dat betekent niet dat je toekomstige woning niet grondig moet bekijken. Bekijk de EPC-waarde, let op kleine gebreken en informeer naar de isolatie. Ben je zelf niet echt thuis in deze wereld, doe dan beroep op een familielid, vriend, kennis of professional. Je woning is geen kleine aankoop! Let zeker op vochtplekken en op de structuur van de woning. Een kwalitatieve makelaar zal je trouwens altijd correct informeren en adviseren. 

Tip 4: Verwerk in je bod niet enkel de prijs, maar ook de voorwaarden

Een correct bod is essentieel om een woning in de wacht te slepen. Even een kijkje nemen naar soortgelijke panden in de buurt is altijd verstandig. 

Houd naast het bod ook rekening met bijkomende voorwaarden. Zo is het verstandig om in je bod ook een opschortende voorwaarde op te nemen voor het verkrijgen van een financiering. Ook de termijn van het verlijden van de authentieke akte, roerende goederen inbegrepen is een aandachtspunt.  

Weet dat een schriftelijk bod - op welke manier ook - bindend is en laat je zeker bijstaan door een professional.

Tip 5: De locatie van je woning is essentieel voor de waarde 

Hoe gunstiger de ligging van de woning, hoe hoger het prijskaartje. Bepaal dus altijd op voorhand in welke buurt of regio je wil wonen en bekijk daar de prijzen. Soms loont het de moeite om de straal waarin je wil wonen net wat groter te maken, zodat je van een lagere prijs kunt genieten. Een paar kilometers kunnen op het vlak van prijs een immens verschil maken, terwijl de impact op je leven minimaal is. 

Welke valkuilen omzeilen? 

Bij Immo Point zien we keer op keer dezelfde valkuilen opduiken, daarom: 

  • Onderschat de kosten van een woning en/of een verbouwing niet. Spring niet verder dan je stok reikt. 
  • Een prijsonderhandeling kan soms wat tijd in beslag nemen. Een eerste bod wordt niet altijd aanvaard. 
  • Je kunt uiteraard verliefd worden op een woning, maar je laten verblinden is nooit verstandig. 
  • Zorg niet enkel voor een goede lening, ook je schuldsaldo moet in orde zijn. 

Hulp nodig bij het aankopen van een woning? 

Bij Immo Point brengen we voortdurend nieuwe woningen op de markt. Wil je op de hoogte blijven van woningen die bij jou passen? Geef ons een seintje en we houden je op de hoogte als er zich interessante kansen op de woningmarkt voordoen. 

Blijf op de hoogte

Op zoek naar een woning? Top, maar daar komt aardig wat bij kijken. Wil je een goede koop doen, dan houd je best rekening met een aantal zaken. In deze blog zetten we enkele belangrijke aandachtspunten voor je op een rijtje. Zo koop jij goed geïnformeerd en in alle vertrouwen een nieuwe woning of een appartement.

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan