fbpixel

Veilig asbest verwijderen

28-04-2022
Veilig asbest verwijderen

DE MENING VAN DE IMMO POINT MAKELAAR(S)

Algemeen:

Ook de IGEAN afvalkrant in de bus gekregen met op de voorpagina: Veilig asbest verwijderen!
Afbraak- of verbouwingswerken met asbest veilig houden is niet altijd zo evident. Maar dankzij de samenwerking tussen OVAM, IGEAN en jouw gemeente kan je als inwoner rekenen op deskundig advies, praktische ondersteuning én een interessant tarief!

Bron: IGEAN afvalkrant

Bevat mijn woning asbest :  

Tot en met 1996 werd asbest veelvuldig gebruikt als bouwmateriaal van de Vlaamse woning.
Niet alleen het ‘onderdak’ maar evenzeer bloempotten, mastiek, gevelbekleding, dekbekleding, muurdecoratie maar ook vensterbanken, keukenkasten, schoorsteenpijpen, afvoerleidingen, etc. kunnen mogelijks asbest bevatten voor zover ze voor 1996 geproduceerd werden. Werd je woning na 2000 gebouwd dan is er geen asbest aanwezig gezien dit sinds 1996 verboden werd. Deze woningen vallen buiten de regelgeving van het asbestattest. 

Asbestattest bij de verkoop van een woning : 

Vanaf 23 november 2022 zal er een informatieplicht gelden bij de verkoop van een pand met bouwjaar 2000 of ouder. Die zal gelden voor elke overdracht waarvan het compromis ondertekend wordt vanaf 23 november 2022.  Aan het attest zijn geen verplichtingen verbonden, je hoeft de asbesthoudende materialen niet te verwijderen. Wel dien je het attest te hebben bij het te koop stellen van je vastgoed en dient het attest opgenomen te worden in de voorlopige verkoopovereenkomst. Doe je dit niet dan riskeer je de nietigheid van de overeenkomst.

Kan ik mijn huis nog verkopen als er asbesthoudende materialen aanwezig zijn?

Vermits er geen saneringsverplichting vast hangt aan het asbest inventaris, kan je zeker je woning blijven verkopen. Hou er wel rekening mee dat de koper kennis krijgt van het attest. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat woningen met asbesthoudende materialen een negatieve prijsevolutie zullen kennen. De koper zal er immers rekening mee houden dat hij vroeg of laat zal moeten instaan voor de financiële gevolgen van de verwijdering.

Tot slot:

De Immo Point makelaars zijn van mening dat er vele onjuiste verhalen betreffende asbest in de markt circuleren. Ook vanwege de overheid is nog geen duidelijk standpunt ingenomen wie de asbestkeuringen zal moeten uitvoeren en welke documenten hier noodzakelijk voor zijn. Verder kunnen ook kleine ingrepen een woning asbestvrij maken. In vele gevallen gaat het over een dak op een tuinhuis, een kleine aanbouw of oudere veranda, … 
Goed informeren alvorens uw woning te koop te stellen en een deskundige makelaar onder de arm nemen zal u ook hier vele kopzorgen, onduidelijkheden en slecht geïnformeerde kopers besparen.

De Immo Point Makelaars adviseren u graag persoonlijk met uw verdere vragen. 
Vrijblijvend contact opnemen kan u via: Immo Point | Contacteer Ons

Happy to connect, share and help !
Het Immo Point Network Team.

Wie is het Immo Point Network Team:
Immo Point is sinds 1996 actief en heeft een netwerk van 20 kantoren in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Wij bemiddelen bij verkoop en verhuur van residentieel en commercieel vastgoed en nieuwbouwprojecten. Wij geloven in de kracht van een netwerk, delen van kennis, professionalisme, schaalbare investeringen, samenwerken, de juiste spirit én een sterk merk als antwoord op de uitdagingen van morgen.

De inhoud van dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door een interne bevraging en input van 13 Immo Point kantoren en hun zaakvoerders: Immo Point Vastgoed Schilde – Immo Point Vastgoed Mortsel - Immo Point Vandaele - Immo Point Topo - Immo Point DCS Sint-Niklaas - Immo Point DCS Sinaai  - Immo Point Mintjens - Immo Point Drie Eiken - Immo Point Zuidrand Kontich - Immo Point Zuidrand Schelle  - Immo Point Hannes -  Immo Point Vleugels - Immo Point Noordrand

Contact en reacties: network@immopoint.be 

Blijf op de hoogte

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan