fbpixel

Nu ook voor middelgrote appartementsgebouwen een EPC gemeenschappelijke delen verplicht

27-01-2023
Nu ook voor middelgrote appartementsgebouwen een EPC gemeenschappelijke delen verplicht

Vanaf 1 januari is er een nieuwe verplichting voor middelgrote appartementsgebouwen van 5 tot 15 kavels. Een EPC gemeenschappelijke delen (EPC GD) is nu ook voor dit type gebouwen verplicht. Heel wat appartementsgebouwen blijken hier in de praktijk nog niet over te beschikken. Riskant want de boetes kunnen bij controle oplopen tot 5.000 euro. Deze controles gaan overigens al in het voorjaar van start. Trouwens, een boete betekent geen vrijstelling. Als eigenaar of VME zal je nog altijd een EPC GD moeten laten opmaken. 

Wat is een EPC GD eigenlijk?

Onder de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw horen de daken, buitenmuren, vloeren, maar ook vensters, deuren en verlichting van de gemeenschappelijke delen van de gang en de inkomhal. Trouwens ook de collectieve installaties (ventilatie, warm water, verwarming, zonne-energie) vallen hieronder. Het EPC GD staat los van het EPC voor de afzonderlijke wooneenheid. 

Het EPC GD is verplicht voor elk appartementsgebouw, ook als het niet verkocht of verhuurd wordt. Je vindt er alle informatie over de energiezuinigheid van de delen en installaties in terug die door de eigenaars samen worden beheerd. 

Gefaseerd ingevoerd

Een EPC-verplichtingen is er al langer voor appartementen en in 2022 kwam daar voor grote appartementsgebouwen met minstens 15 kavels ook al de verplichting van een EPC GD bij. Middelgrote appartementsgebouwen moeten sinds 1 januari 2023 over dit attest beschikken. Kleine appartementsgebouwen krijgen nog een jaar respijt tot 1 januari 2024. 

Wees er op tijd bij 

Als eigenaar of VME tijdig schakelen is dus de boodschap. De boetes zijn niet mals en de controles worden al in het voorjaar 2023 opgestart. Weet dat enkel een energiedeskundige type A een EPC GD kan afleveren. 

Wil je meer weten? Contacteer ons en we bezorgen je graag bijkomende informatie.  

Blijf op de hoogte

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan