fbpixel

Evolutie op de vastgoedmarkt 2023

28-06-2023
Evolutie op de vastgoedmarkt 2023

2022 was een jaar vol verrassingen en onverwachte wendingen in de vastgoedsector. De pandemie had immers een enorme impact op onze manier van leven en werken, wat ook zijn weerslag had op de vastgoedmarkt. Maar wat heeft 2023 nog in petto voor de vastgoedsector? Immo Point ziet een aantal belangrijke verschuivingen.

Renovatie en renovatieplicht in 2023

De eerste verschuiving heeft betrekking op de prijzen van renovatiepanden. Vorig jaar waren deze nog erg in trek, maar nu staan ze prijstechnisch onder druk. Dit komt voornamelijk door de stijging van de kosten van bouwmaterialen, energie en intresten. Hierdoor worden jonge gezinnen die ambitieus aan een renovatieproject willen beginnen, afgeschrikt. Ze worden geconfronteerd met onverwachte kosten waardoor de renovatieplannen vaak op de lange baan worden geschoven. Dit kan een opportuniteit zijn voor investeerders die hun patrimonium willen uitbreiden, aangezien de schaarste in de huurmarkt nog zal vergroten.

Dan hebben we nog de renovatieplicht. Bij woningen met EPC-label E en F, wordt de koper verplicht om binnen de 5 jaar na aankoop de nodige renovatiewerken uit te voeren zodat er minstens een EPC label D kan voorgelegd worden. Dit alles binnen de 5 jaar na aankoop! In de toekomst zal dit nog verstrengd worden. Voor meer info hierover lees je onze blog over renovatieplicht.

De renovatieplicht maakt dat de renovatiepanden minder interessant worden bij een groot publiek. Dit heeft tevens een rechtstreekse impact op de prijs van deze panden. Met name oudere personen en gepensioneerden die overwegen om hun oude woning in te ruilen voor een appartement komen voor verrassingen te staan. Er was al een discrepantie tussen de waarde van een woning en de waarde van een appartement. Deze zal nog groter worden afhankelijk van de verhouding vraag en aanbod in de omgeving.

Ook het asbestinventarisattest is een factor die een negatieve invloed kan hebben op de prijs van vastgoed. Dit attest dient voorgelegd te worden bij verkoop van woningen gebouwd voor 2001. In onze blog ‘Alles wat je moet weten over het asbestattest’ gaan we daar dieper op in.

Van koper naar huurder

De volgende verschuiving is de verschuiving van eigendom naar huur. Dit zien we vooral bij jonge mensen. De aankoop of renovatiekosten zijn gevoelig duurder geworden de laatste jaren. Hier bovenop komt een verstrenging in het toekennen van hypothecaire kredieten: kopers moeten 20% eigen vermogen hebben bovenop de registratiekosten. Ook de intresten zitten in stijgende lijn. Dit alles samen maakt dat er eerst stevig gespaard moet worden. De groep jonge kopers zal hierdoor mogelijk langer moeten thuis blijven wonen of kiezen voor huren voordat ze kunnen overgaan tot aankoop van een woning. Dit geldt ook voor eenoudergezinnen die dikwijls verplicht zijn om te huren omdat de aankoop van een woning niet haalbaar is. Deze evolutie zal zeker nog een tijdje aanhouden, waardoor er voor investeerders ook hier kansen liggen om hun patrimonium uit te breiden.

‘Evolutie woonvolume’ versus ‘afwerking’

Dit staat in verhouding tot de vorige stelling. Veel kopers zijn effectief bereid kleiner te wonen met meer luxe en voorzieningen die op lange termijn opbrengen. Zo is opnieuw de energiekost een heel bepalende factor. Buitenruimte is voor veel kopers bepalend. Jawel, een ruim terras of tuin mag gerust ten koste gaan van wat extra binnenruimte. De woningen met de hele grote tuinen daarentegen zijn dan weer geen bepalend voordeel. Het comfort primeert op het aantal m².

De koper van vandaag is zich zoals gezegd meer bewust van de extra kosten die volgen na de aankoop en hecht daarom veel belang aan de energiezuinigheid van een woning. Veel kopers zijn bereid om kleiner te wonen, maar dan wel met meer luxe en voorzieningen die op lange termijn opbrengen. Hierbij speelt de energiekost een bepalende rol. Mensen willen hun huis zo energiezuinig mogelijk maken om op termijn geld te besparen op hun energierekening. De hoge renovatiekosten maken ook dat woningen die instapklaar zijn en energiezuinig voorrang krijgen op te renoveren woningen. We kunnen dus afsluiten met de positieve noot dat instapklare en energiezuinige woningen de sterkhouders zijn binnen de vastgoedmarkt!

Wil je hierover een vrijblijvend gesprek? Neem contact op met ons of lees hier meer

 

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan