fbpixel

Asbestattest bij verkoop verplicht vanaf 23 november 2022

01-09-2022
Asbestattest bij verkoop verplicht vanaf 23 november 2022

Verkoop je of wil je in de toekomst een gebouw verkopen dat voor 2001 gebouwd werd? Dan ben je vanaf 23 november verplicht om een asbestinventaris voor te leggen. Het asbestattest geeft aan hoe asbestveilig jouw gebouw is en geeft duidelijk weer waar de asbesttoepassingen zich bevinden. Zo zijn zowel koper als verkoper duidelijk geïnformeerd. Immo Point legt het graag voor jou even duidelijk uit. 

Tot en met 1996 werd asbest veelvuldig gebruikt als bouwmateriaal voor de Vlaamse woning door zijn goede eigenschappen.  Het is namelijk brandwerend, isolerend, waterdicht... Maar asbest heeft ook een enorm nadeel. Asbestvezels zijn namelijk gevaarlijk wanneer deze ingeademd worden. De gezonheidsrisico's zijn groot en bij regelmatige blootstelling bestaat het risico op kanker.

Waar vinden we asbest in terug?

We denken bij asbest meteen aan het dak en onderdak, maar ook bloempotten, gevelbekleding, vensterbanken, keukenkasten, schoorsteenpijpen en afvoerleidingen kunnen mogelijks asbest bevatten als ze voor 1996 geproduceerd zijn. 

Wanneer moet ik over een asbestattest beschikken?

Het gebruik van asbest werd in België pas in 2001 verboden. Daarom moeten enkel gebouwen met een bouwjaar ouder dan 2001 over een asbestattest beschikken. Is jouw woning uit een risicojaar en wil je deze verkopen? Dan is een attest noodzakelijk. Is deze recenter? Dan moet je dit als eigenaar kunnen bewijzen. Het attest zal gelden voor elke overdracht waarvan het compromis of aankoop/verkoopbelofte ondertekend wordt vanaf 23 november 2022. Doe je dit niet, dan riskeer je de nietigheid van de overeenkomst. Onderteken je de overeenkomst voor 23 november dan is er geen attest nodig. De verwachting is wel dat potentiële kopers het attest waarschijnlijk willen raadplegen vanwege deze gevoelige materie en mogelijke impact op de renovatiekosten. 

Wie stelt een asbestattest op?

Alleen gecertificeerde asbestdeskundige kunnen een asbestattest opmaken. Deskundige wordt je niet zomaar, je moet eerst een verplichte opleiding volgen, slagen in een examen en aan bepaalde minimumvoorwaarden voldoen betreffende diploma of relevante ervaring. Ook moet de deskundige op eer verklaren onpartijdig en onafhankelijk te zijn. Geslaagde asbestdeskundigen krijgen een certificaat van een door OVAM erkende certificatie-instelling. Deze certificatie-instellingen voeren controles uit om de kwaliteit van het attest te waarborgen.

Moet ik asbest verwijderen?

Aan het attest zijn geen verplichtingen verbonden. Er is tot op vandaag nog geen algemene verplichting om asbesthoudende materialen in jouw gebouw of woning te verwijderen, tenzij het asbest in slechte staat is of ingesloten zit en bij renovatiewerken bloot komt te liggen. Asbesthoudend materiaal vervangen is meestal wel de beste oplossing. Hoe dringend zo’n vervanging is, hangt af van hoe verweerd het materiaal is. Tegen 2034 moeten de risicovolle asbesttoepassingen worden weggenomen uit Vlaamse gebouwen en woningen. Tegen 2040 moeten alle andere asbesttoepassingen in slechte staat verwijderd zijn. Die streefdata zijn niet wettelijk verplicht voor particuliere woningen. De Vlaamse Regering voorziet wel bijkomende maatregelen als de afbouw van asbest tegen 2034 en 2040 niet voldoende vordert.

Goed informeren alvorens je jouw woning te koop wil stellen en een deskundige makelaar onder de arm nemen zal je vele kopzorgen en onduidelijkheden besparen. De Immo Point Makelaars adviseren je graag persoonlijk met jouw verdere vragen.
Vrijblijvend contact opnemen kan u via: Immo Point | Contacteer Ons

Happy to connect, share and help !
Het Immo Point Network Team.

Wie is het Immo Point Network Team:
Immo Point is sinds 1996 actief en heeft een netwerk van 20 kantoren in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Wij bemiddelen bij verkoop en verhuur van residentieel en commercieel vastgoed en nieuwbouwprojecten. Wij geloven in de kracht van een netwerk, delen van kennis, professionalisme, schaalbare investeringen, samenwerken, de juiste spirit én een sterk merk als antwoord op de uitdagingen van morgen.

Blijf op de hoogte

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan