fbpixel

Immo Point | Eerste kopersgids

immopoint

MINIGIDS:
Renoveren voor vastgoedinvesteerders

Investeren in vastgoed is altijd een interessante overweging wanneer je op zoek bent naar een mooi rendement op jouw spaargeld. Je kan kiezen om te investeren in een nieuwbouwproject, maar ook renovatie is altijd een optie. In deze minigids bieden we jou enkele nuttige tips om een renovatie als vastgoedinvestering te overwegen.

image-text

Succesvol investeren in vastgoed? Immo Point helpt je!

Heb je interesse om te investeren in een renovatiepand? Maar weet je niet goed waar te beginnen en wil je graag professioneel advies? De Immo Point Vastgoedadviseurs helpen jou om de juiste keuzes te maken voor een succesvolle renovatie die rendeert.

1. Waarom zou je investeren in een renovatiepand?

Investeren in een renovatiepand biedt jou de mogelijkheid om voor extra winst te gaan. Door het moderniseren en verbeteren van een pand kan je niet alleen het rendement op jouw investering verhogen bij doorverkoop, ook op de huurmarkt is een gerenoveerde woning aantrekkelijk.

Enkele voordelen van een renovatiepand zijn …

  • Lagere aankoopkost: op de huidige vastgoedmarkt worden renovatiepanden steeds meer correct geprijsd en dat zorgt voor potentieel.
  • Aanpassen aan moderne normen: via renovatie kan je moderne voorzieningen integreren en de energie-efficiëntie verbeteren. En dat is positief voor een hoge huur, want energie-efficiënte panden zijn gegeerd.
  • Potentieel voor waardestijging: goed uitgevoerde renovaties verhogen de totale waarde van een woning en verbeteren zowel de woonervaring als de waarde van het pand. 
Een positieve invloed

Het aankopen en renoveren van een oud gebouw tot een energiezuinige woning is niet alleen een slimme investering, maar draagt ook bij aan een duurzamere toekomst. Het verminderen van het aantal energieverslindende (huur)woningen op de markt is van groot belang. De overheid streeft ernaar om tegen 2025 elk verkocht pand een energielabel A te geven. Hoe sneller deze doelstelling wordt behaald voor elk individueel pand, hoe beter. Zo is jouw investering ook voor anderen wat waard!

Meld de renovatiewerken bij het kadaster

Het is verplicht om ingrijpende renovatiewerken te melden bij het kadaster. Renovaties (m.u.v. energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van isolatie of zonnepanelen) kunnen de waarde van een woning verhogen, wat een directe invloed heeft op het kadastraal inkomen. De melding moet binnen de 30 dagen na afronding van de renovatiewerken gebeuren om boetes te vermijden.

2. Houd rekening met de renovatieverplichting

Voor alle woningen met een E of F-label die vanaf 2023 gekocht worden, is het verplicht om ze binnen de vijf jaar te renoveren naar een D-label. De termijn van vijf jaar start op de datum van het verlijden van de akte. De nieuwe score moet bewezen worden via een nieuw EPC-attest. In 2028 wordt deze verplichting een eerste keer verstrengd naar een C-label.

3. Wat zijn aandachtspunten bij een renovatieproject?

Een renovatieproject is een uitdaging. Daarom is het belangrijk om op voorhand een duidelijk overzicht te hebben van alle geplande werken, kosten en uitvoerders. Zo kom je zo weinig mogelijk voor verrassingen te staan.

text-image-collection

Budgetbeheer

Een raming van alle kosten is essentieel. Wanneer je het beheer van je investeringen niet goed bijhoudt, kan het al snel gebeuren dat de uitgaven de hoogte inschieten. En dat is nefast voor jouw investering, want op den duur gaat het huurgeld de uitgaven niet meer dekken. TIP: werk steeds met een marge in jouw budgetbeheer. Zo houd je speling voor onvoorziene uitgaven.

text-image-collection

Kies voor eenvoudig

Wanneer je aan een renovatie begint, doe je dat meestal om het pand aan te passen naar je eigen smaak en voorkeur. Wanneer het echter de bedoeling is om het nadien te verhuren, moet je in het achterhoofd houden dat jouw smaak niet per se overeenstemt met die van potentiële huurders. Kies dus voor hedendaags en universeel: zo zal het pand ook sneller verhuurd worden.

text-image-collection

Materiaalkeuzes

Een energiezuinige woning is interessant. Met isolatie van de zolder, dubbele beglazing … kan je de elektriciteitsfactuur van je huurders stevig doen dalen. Investeer dus in hoogwaardige materialen, want die bieden het meeste voordeel. Hetzelfde geldt voor systemen zoals verwarmingsinstallatie en ventilatie.

text-image-collection

De juiste mensen

Je kan ervoor kiezen om renovatiewerken zelf uit te voeren – als je daar de tijd en energie voor hebt. Om de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen, kan je best beroep doen op deskundige vakmensen die jou begeleiden. Je kan voor elke expertise iemand anders onder de arm nemen, maar je kan ook met één algemene aannemer te werken. Dat beperkt het aantal contactpersonen en helpt om het budget centraal te houden.

text-image-collection

Certificeringen

Bij verhuurpanden moeten de elektriciteitswerken voldoen aan strenge normen. Zorg er dus voor dat je de juiste partners selecteert, die over de nodige certificeringen beschikken. Die zijn ook nodig voor eventuele overheidssteun en renovatiepremies.

4. Van welke voordelen kan je genieten?

Hebben jij en de verkoper van het pand een overeenkomst over de prijs en voorwaarden?

Dan wordt er een verkoopovereenkomst opgemaakt, oftewel het befaamde compromis. Vaak wordt dit een voorlopige verkoopovereenkomst genoemd, maar vergis je niet: het is een bindend en definitief document. Daarom moet het ook juridisch correct zijn. Laat het dus steeds door een notaris nakijken.

Doorgaans wordt er 21% btw gerekend bij renovatiewerkzaamheden. Maar er bestaat ook een gunstiger btw-tarief van 6%, wat resulteert in lagere renovatiekosten. Daarbij is het wel belangrijk om rekening te houden met de volgende zaken:

  • De woning moet minstens 10 jaar oud zijn (te rekenen vanaf de eerste ingebruikname). 
  • De woning moet een privéwoning zijn en mag niet dienen voor professioneel gebruik (bv. handelszaak, opslagplaats …)
  • De werken moeten uitgevoerd worden door een professionele aannemer.
  • De facturatie van de werken moet gebeuren naar de eigenaar van de woning

Voor een compleet overzicht van alle mogelijke premies, kan je terecht op de website van de Vlaamse overheid.

text-image

Laat ons jou helpen!

Met deze minigids heb je alvast een eerste impressie van waar je allemaal rekening mee moet houden bij het investeren in een renovatiepand. Is je interesse gewekt en wil je in detail ontdekken wat de mogelijkheden zijn? Aarzel dan niet om onze vastgoedadviseurs te contacteren. Met onze kennis en expertise bieden wij jou waardevol advies én toegang tot interessante panden om in te investeren.

text-image-round

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan