fbpixel

Immo Point | Eerste kopersgids

immopoint

KOPERSGIDS:
Het kopen van je eerste woning

Het kopen van je eerste huis of appartement is een uitdagende en ingrijpende fase in je leven. Weet je niet goed waar te beginnen bij de vele vragen, aandachtspunten en administratie die bij zo’n aankoop komen kijken? 

In deze uitgebreide gids voor eerste kopers ontdek je zeven belangrijke tips die jou helpen in de stap naar het kopen van een woning.

image-text

Heb je na het lezen van deze gids nog vragen?

Of wil je graag begeleiding bij je zoektocht? 

Immo Point staat voor je klaar met deskundig advies bij al je vragen en onzekerheden. Als onafhankelijke partij ondersteunen wij jou bij elke fase van het kooptraject. En dat geeft jou de luxe om in alle rust deze belangrijke stap te nemen.

1. Bepaal je budget en hoeveel je kan lenen

Op voorhand uitrekenen wat je mogelijke budget is, helpt je om later gericht te zoeken in de uitgebreide vastgoedmarkt. Want niets is vervelender dan een leuke woning vinden, alvast beginnen wegdromen en later ontdekken dat het pand eigenlijk ver buiten je prijscategorie valt. Daarom zoek je best uit hoeveel je effectief kan lenen bij de bank. Zo weet je meteen of een grote tuin binnen je budget past, of dat je beter zoekt naar een bescheiden stadstuintje.

image-text

Op voorhand de financiële kant bekijken, doe je met een kredietspecialist bij de bank. 

  • Samen nemen jullie je inkomsten en uitgaven onder de loep om te bepalen hoeveel je maandelijks kan aflossen voor je lening. 
  • Heb je al een woning op het oog? Dan kan de specialist meteen rekening houden met de extra kosten die bij de aankoop van de woning komen kijken. Want de vraagprijs is niet het definitieve bedrag. Meer hierover bij puntje 7!
  • Je adviseur stelt het complete kostenoverzicht op voor je aankoop, inclusief eventuele verbouwingskosten. Indien de woning een EPC E of slechter heeft, kan het zijn dat je ook een renovatiekrediet moet afsluiten. Daarbij worden ook fiscale voordelen of premies in overweging genomen.
  • Je krijgt uitleg over de verschillende soorten leningen die beschikbaar zijn en welke het beste aansluiten bij jouw situatie. 

Wanneer het aangaan van een hypothecaire lening concreter wordt, kan je best bij verschillende banken langsgaan om leningen met elkaar te vergelijken. Want andere banken bieden je misschien een voordeligere rentevoet.

En denk er altijd aan: geld lenen kost ook geld.

2. Zet je wensen en verwachtingen op een rij

Ken je het maximale budget voor de aankoop van een potentiële woning?

Dan kan je beginnen zoeken naar jouw eerste huis of appartement. Je kan gewoon in het wilde weg rondkijken, maar het is beter om je verwachtingen eerst op een rijtje te zetten. Zo kan je veel gerichter zoeken en verlies je de moed niet. 

Wat je van een woning verwacht, is heel persoonlijk. 
Hieronder vind je alvast enkele zaken waar je best eens over nadenkt:

  • In wat voor buurt wil je wonen? In de stad, op het platteland of ergens tussenin? 
  • Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Is één voldoende of wil je een logeerkamer?
  • Moet de woning al energiezuinig zijn? Of wil je zelf renovatiewerken uitvoeren?
  • Wil je een tuin of terras? Of is een appartement zonder voldoende?
  • Heb je een garage nodig voor je wagen of fietsen?
  • Welke stijl verkies je? Heb je graag modern of heeft een oude woning meer charme?

Zodra je weet wat je wil, kan je gericht op zoek gaan. Het aanbod van woningen en appartementen is erg versnipperd. 
Je kan zoeken bij immowebsites en bij immokantoren. Neem je tijd om panden en prijzen te vergelijken zodat je een goed zicht krijgt op de huizenmarkt 
n de buurten die je interesseren. Zo sta je later sterker bij onderhandelingen.

3. Waar je op moet letten bij een bezichtiging

Een woning gespot waar je wel interesse in hebt? Maak dan een afspraak met de eigenaar of de makelaar om het pand te bezichtigen. Geen zorgen, een bezichtiging is volledig vrijblijvend. Heb je er geen goed gevoel bij? Dan stopt het daar gewoon.

Een bezichtiging begint uiteraard met een goede voorbereiding. Lijst alle zaken op waar je vragen over hebt en wat je wilt bekijken.

Op het moment zelf krijg je namelijk veel indrukken en dan kan je snel dingen vergeten. Belangrijke zaken waar je op moet letten zijn:

text-image-collection

De buitenkant

Bekijk aspecten zoals de conditie van het dak, de staat van de raamprofielen en het schilderwerk. Vergeet ook niet om de zonligging van het pand te bekijken, net zoals de tuin of het terras.

text-image-collection

Binnenshuis

Kijk met een open blik, maar laat je niet afleiden door de huidige meubels of de kleur op de muur. Later kan je er nog je eigen ding mee doen. Wat belangrijker is, is de indeling van de woning. Waar bevinden alle ruimtes zich? Beoordeel de staat van de keuken en de badkamer. Zijn die aan vervanging toe of zijn ze net vernieuwd? Kijk eens kritisch naar de conditie van plafonds en muren: zie je barsten en scheuren of vochtplekken? Ook altijd nuttig: check of deuren en ramen soepel openen en sluiten.

text-image-collection

Installaties

Vraag naar de installaties en apparatuur die aanwezig zijn. Controleer of er voldoende stopcontacten en groepen in de meterkast zijn. Informeer naar de manier waarop er verwarmd wordt en wat de gemiddelde maandelijkse kosten voor gas en elektriciteit zijn.

text-image-collection

Duurzame materialen

Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om te letten op de isolatie van de muren en het dak, de rendabiliteit van dubbelglas en de aanwezigheid van zonnepanelen of een warmtepomp.

Ben je na een eerste bezoek overtuigd van de woning?

Ga niet overhaast te werk en plaats niet meteen een bod. Als je een tweede of derde keer de woning kan gaan bezichtigen, is dat een goed idee. Vraag iemand mee die wat meer ervaring heeft en op andere details let.

 

Ken je niet meteen iemand met veel ervaring?

Aarzel dan niet om hulp in te schakelen van een externe persoon, zoals de Immo Point Vastgoedadviseurs. Zij weten waarop te letten en kunnen je ook inlichten over administratieve zaken en keuringen zoals EPC, elektriciteitskeuring en asbestattest.

text-image-round

4. Zo doe je een bod op een huis of appartement

Ben je helemaal overtuigd van de woning?

Dan kan je een bod plaatsen. Goed om weten is dat het helemaal niet verplicht is om de vraagprijs te bieden. Indien er bijvoorbeeld gebreken aan het huis zijn of vergelijkbare woningen in de buurt tegen een lagere prijs worden verkocht, kan je die argumenten gebruiken voor een lager bod.

Vind je het moeilijk om zelf onderhandelingen te voeren?

Een vastgoedadviseur biedt raad! 
Dankzij zijn neutrale positie haalt die ook het beste voor jou uit de kan. Zo ga je zelf niet te overhaast te werk. En dat geeft jou de mogelijkheid om in alle rust alles op een rijtje te zetten.

Bij het formuleren van je bod moet je niet alleen de prijs vermelden. Het is ook heel belangrijk om enkele voorwaarden mee te nemen. Veelvoorkomende zijn:

  • Opleverdatum: De datum wanneer je verwacht de sleutel in handen te krijgen. Dit is uiteraard nog flexibel te bespreken achteraf, maar het geeft wel aan wat jouw verwachtingen zijn.
  • Geldigheidsduur van het bod: De tijd waarin een verkoper kan reageren op een bod. In de praktijk is dit vaak tussen de 48 uur en één week. Indien de verkoper niet binnen die tijd reageert, wordt het bod nietig verklaard en ben je tot niets meer verplicht.
  • Overname van roerende goederen: Koop je een woning met inboedel erbij? Neem dit mee in de overeenkomst en vermeld voor welk bedrag.
  • Opschortende voorwaarde: Dat betekent dat de verkoop pas doorgaat wanneer er voor een afgesproken datum aan één of meerdere voorwaarden wordt voldaan. Dat is vaak het financiële plaatje: of je aan een lening geraakt of niet. Is dat niet het geval? Dan gaat de verkoop niet door, zonder dat je in gebreke wordt gesteld. Tijdens die periode ben je wel verplicht om intensief te zoeken naar een hypothecair krediet.

Als je enthousiast bent maar nog iets wilt controleren of bedenktijd nodig hebt, kan je de verkoper vragen of je een optie op de woning kan nemen. Dan verbindt de verkoper zich ertoe de woning gedurende een bepaalde periode aan niemand anders te verkopen. Het is wel belangrijk om te beseffen dat dit een gunst van de verkoper is en geen verplichting.

text-image

5. Een verkoopovereenkomst ondertekenen

Hebben jij en de verkoper van het pand een overeenkomst over de prijs en voorwaarden?

Dan wordt er een verkoopovereenkomst opgemaakt, oftewel het befaamde compromis. Vaak wordt dit een voorlopige verkoopovereenkomst genoemd, maar vergis je niet: het is een bindend en definitief document. Daarom moet het ook juridisch correct zijn. Laat het dus steeds door een notaris nakijken.

Er zijn heel wat documenten die verplicht in de verkoopovereenkomst moeten zitten.

We sommen hieronder de belangrijkste op:

  • Energieprestatiecertificaat, kortweg EPC
  • Een verslag van de elektrische keuring
  • Asbestinventarisatieattest voor eigendommen gebouwd voor 2001
  • Stedenbouwkundig uittreksel
  • Bodemattest
  • Watertoets
  • Kadastrale legger en plan
  • Eigendomstitel
  • Basisakte bij verkoop van een appartement
  • Postinterventiedossier voor eigendommen waaraan werken zijn uitgevoerd sinds 1 mei 2001 door 1 of meerdere aannemers, zo is meteen duidelijk of het EPB-verslag (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) is ingediend

Koop je rechtstreeks via de verkoper van het pand?  

Dan moet je zelf een notaris contacteren. 

 

Werk je via een vastgoedmakelaar?  

Dan zorgt jouw vastgoedadviseur ervoor dat je een eerste verkoopontwerp krijgt, waarna de adviseur ook je notaris op de hoogte brengt. De notaris wordt dan verzocht om de ontwerpovereenkomst na te kijken en eventuele opmerkingen en/of goedkeuringen te bezorgen aan de vastgoedadviseur.

Is de verkoopovereenkomst in orde?

Dan kan die getekend worden. Bij ondertekening moet je ook een voorschot betalen, meestal zo’n 10% van de koopprijs. Het is gangbaar dat de koper dit voorschot stort op de derdenrekening van zijn notaris (als koper en verkoper onderling een overeenkomst hebben) of op de derdenrekening van de vastgoedmakelaar.
 

6. Het verlijden van de akte, hoe verloopt dat?

Nadat het compromis in orde is, gaat er nog een hele tijd over vooraleer de notariële akte, oftewel de definitieve verkoop, ondertekend wordt. De gemiddelde termijn bedraagt vier maanden, maar hangt af van het type overeenkomst. In die periode stelt de notaris de volledige akte op. Dit duurt een tijd omdat hij heel wat opzoekingen doet en verschillende diensten en administraties moet aanschrijven. Ondertussen kan je bank ook je kredietdossier samenstellen zodat je het geld voor de aankoop hebt tegen het verlijden van de akte.

Wie mag de notaris kiezen bij de verkoop?

Zowel de koper als de verkoper mogen met hun eigen notaris werken. Met twee notarissen werken heeft bovendien geen invloed op de notariskosten (zie later). Het ereloon wordt in dat geval gewoon verdeeld onder beide notarissen.

Als al het notariële werk gedaan is, kan het verlijden van de akte plaatsvinden.

Geef de afgesproken datum voor de ondertekening door aan je bank en vastgoedmakelaar. Waarom?

  • Je vastgoedmakelaar zal je vragen om kort voor het verlijden van de akte nog eens het eigendom te bezoeken. Zo kunnen alle partijen met een gerust gemoed overgaan tot het tekenen en ben je zeker dat er niets ingrijpend veranderd is aan het pand. Bovendien kunnen ook alle meterstanden genoteerd worden voor overname. Indien mogelijk vergezelt jouw vastgoedmakelaar je ook bij het verlijden van de akte.
  • De bank zal alle benodigde informatie rechtstreeks aan de notaris verstrekken en ook het geld voor de woning overmaken voordat de akte wordt verleden.

Na de ondertekening zal je de sleutels van het huis in ontvangst mogen nemen en ben je officieel eigenaar van je eigen woning.

Proficiat!

7. Deze kosten komen kijken bij de aankoop van een woning

We gaven het eerder al aan: naast de aankoopprijs van de nieuwe woning zijn er verschillende bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je de belangrijke aankoopkosten die op je pad zullen komen.

JOUW LENING & WONING

In de meeste gevallen heb je een lening nodig om jouw droomwoning te kopen. Het is echter wel van belang om de financiële aspecten, zowel op korte als lange termijn, goed te begrijpen.

Eenmalige aankoopkosten +

Bij het aangaan van een hypothecaire lening zal je ook eenmalige kosten moeten betalen. Denk bijvoorbeeld aan de dossierkosten. Die kunnen doorgaans oplopen tot maximaal 500 euro. Bovendien zijn er misschien ook kosten voor het inschakelen van een schatter, omdat de bank wil weten wat de waarde van de woning is.

 

Rentetarieven +

Je moet zeker en vast rekening houden met het feit dat de rentetarieven momenteel aanzienlijk hoog zijn. De wettelijke rentevoet voor het jaar 2023 is bijvoorbeeld opgetrokken van 3,75% naar 5,25%. Lenen is dus een pak duurder geworden.

Verzekeringen hypotheek +

Bij een hypotheek ben je vaak verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt het resterende hypotheekbedrag als jij of je partner onverwacht overlijdt voordat de lening is afbetaald. Zulke verzekeringen kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen, maar het biedt gemoedsrust in geval van onverwachte omstandigheden.

 

Verzekering woning +

Het is sterk aanbevolen om een woningverzekering af te sluiten om jezelf te beschermen tegen schade door brand, water of andere situaties.

 

REGISTRATIERECHTEN & NOTARISKOSTEN

Bij de aankoop van je woning vervult de notaris een essentiële rol. En daar komen heel wat kosten bij kijken. Die notariskosten op voorhand als eens berekenen? Dat kan vandaag heel eenvoudig via online calculators van notariskantoren of gerelateerde websites. Zo krijg je een algemeen idee van te verwachten kosten. 
Maar om welke gaat het zoal? 

Registratierechten +

Bij de aankoop van je woning vervult de notaris een essentiële rol. En daar komen heel wat kosten bij kijken. Die notariskosten op voorhand als eens berekenen? Dat kan vandaag heel eenvoudig via online calculators van notariskantoren of gerelateerde websites. Zo krijg je een algemeen idee van te verwachten kosten. Maar om welke gaat het zoal? 

 

Het belang van professioneel advies +

Online calculators zijn handig, maar het is raadzaam om steeds een notaris te contacteren voor nauwkeurige en gepersonaliseerde informatie. De notaris kan je ook een gedetailleerde raming geven van alle betrokken kosten en duidelijkheid bieden over mogelijke belastingvoordelen of subsidies.

 

Administratieve kosten +

De notaris is verantwoordelijk voor de uitvoering van een reeks juridische en administratieve taken om ervoor te zorgen dat de verkoop soepel verloopt. Hiervoor moet je dus administratiekosten betalen.

 

Uitgaven aan derden +

Bij de notariële administratie kunnen er extra kosten ontstaan, bijvoorbeeld wanneer er documenten nodig zijn van externe partijen. Aangezien jij de woning aankoopt, vallen deze kosten onder jouw verantwoordelijkheid.

 

Ereloon notaris +

Het ereloon is de beloning voor de juridische en administratieve diensten die de notaris verleent bij het opstellen van de notariële akte. Dit is een vast percentage van de koopprijs en varieert dus afhankelijk van de waarde van de woning.

 

image-text

ONROERENDE VOORHEFFING

Het is belangrijk om bij de aankoop van een woning rekening te houden met onroerende voorheffing, een belasting die je jaarlijks betaalt nadat je de woning hebt gekocht. Deze belasting is gebaseerd op het Kadastraal Inkomen (KI) van de woning, wat een inschatting is van het potentiële inkomen dat je zou kunnen krijgen door het pand te verhuren. De berekeningsformule gaat trouwens terug naar het referentiejaar 1975. En dat is interessant voor jou! Want dat betekent dat zelfs als je de woning tientallen jaren later hebt aangekocht, de initiële beoordeling van het inkomen uit dat specifieke jaar wordt gebruikt om de belasting te berekenen. Dit kan leiden tot variaties in de berekening en moet worden meegenomen in je financiële planning.

MEDE-EIGENDOM APPARTEMENT

Als je een appartement koopt, word je niet alleen eigenaar van je eigen woning, maar ook mede-eigenaar van het gebouw. Dat betekent dat je bijdraagt aan de algemene kosten van het gebouw, zoals onderhoud en reparaties van gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen.

Vaak draag je ook bij aan het reservekapitaal van het gebouw. Dat is een ‘spaarpot’ van alle mede-eigenaren die gebruikt wordt om niet-courante kosten te betalen, zoals renovatiewerken aan het gebouw.

text-image

Laat ons jou helpen!

Zoals je ontdekt hebt in deze eerstekopersgids, komt er heel wat kijken bij de zoektocht naar je eerste eigen woning. Wil je alle facetten nog eens rustig doorlopen met een expert? Of heb je graag een professional aan je zijde? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Want wij beseffen als geen ander hoe belangrijk deze stap in je leven is.

text-image-round

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan