fbpixel

BLOG

Het nieuwe EPC, de mening van de Immo Point makelaars

Heeft u nog een geldig EPC (van voor 1 januari 2019), dan bent u niet verplicht om een nieuw EPC te laten opmaken als u uw woning te koop of te huur aanbiedt. Toch kan het nieuwe EPC interessant zijn als u intussen renovatiewerken liet uitvoeren. Ook als u niet van plan bent om uw woning te verkopen of te verhuren, kan het nieuwe EPC u handige informatie geven, bijvoorbeeld bij renovatieplannen.

Bron : https://www.energiesparen.be/het-nieuwe-epc-vanaf-2019

Datum: 02-01-2019

svg icon arrow left Lees meer

De mening van de Immo Point makelaars

Algemeen:

Potentiële kopers  op voorhand goed en correct informeren juichen wij als kwaliteitsmakelaar toe en vinden wij tevens één van onze plichten. Het EPC en het vernieuwde EPC is dus zeker een stap in de goede richting om potentiële kopers beter te informeren over hun mogelijke aankoop en investering en de daar mee gepaarde kosten en mogelijke investeringen. Voor een verkoper kan het interessant zijn om een kwalitatieve makelaar onder de arm te nemen om zijn EPC score alsook aanbevelingen juist te kaderen naar de potentiële koper. Het realisme, uitvoeringsmogelijkheden en spreiding in de tijd (2050) geeft niet altijd voor elke individuele potentiële koper de juiste informatie en inschattingswaarde. Is het vandaag realistisch om de energiedoelstelling van 2050 dus 31 jaar voor het tijdsbestek reeds in kaart te brengen aan de hand van vandaag geldende uitvoeringsingrepen, technieken en bijhorende prijzen.

Kritische bemerkingen van onze Immo Point makelaars: 

  • We hebben de mond vol van het ecologische aspect maar stellen ons de vraag of men bij de uitvoering van de maatregelen ook rekening gehouden met het ganse traject. Vervuiling bij afbraak, verwerking, transport en alle andere zaken nodig om zich in orde te stellen met de doelstelling 2050 hebben ook een impact op de ecologie.
  • Sommige ingrepen zijn technisch onmogelijk uit te voeren op bestaand vastgoed.
  • Stroken de vooropgestelde ingrepen voorgesteld op het EPC certificaat met de werkelijkheid en houdt men voldoende rekening bij de evolutie van de technieken en materialen alsook de prijserosie van de ingrepen op de tijd. We denken hier tevens aan een sector in volle evolutie  over mogelijke nieuwe of andere technieken in snel tempo opvolging vinden.
  • Is deze normering niet te ambitieus voor recente woningen (minder dan 10 jaar). Deze scoren met de nieuwe EPC ook al bijzonder slecht alhoewel de huidige energiekost bij deze woningen al tot een minimum beperkt is.
  • Een aantal zaken zijn onderworpen aan normale slijtage waar elk huis voor in aanmerking komt. Bepaalde investeringen zullen de tand des tijds van 31 jaar zelf niet overleven en zullen binnen deze periode, afhankelijk van de wensen van de eigenaar, aan meerdere vervangingen onderworpen zijn.
  • Gezien de prijzen erg afwijken van een mogelijk renovatiedossier, dat bij IP makelaars op aanvraag kan afgeleverd worden,  vrezen we dat het nieuwe EPC in geloofwaardigheid zal verliezen naarmate de tijd vordert.
  • Slim renoveren of aanpassen kan de kost aardig beperken (waar we als Immo Point makelaar kunnen bij adviseren).
  • Indien het EPC als enige tool wordt gehanteerd voor de waardebepaling zou dit mogelijks een waardevermindering voor sommige woningen tot gevolg kunnen hebben.
  • Bewustmaking rond zaken die we vandaag evident vinden maar het niet zijn (water, elektriciteit, gezonde lucht & leefomgeving, …) ervaren we als zeer positief.

Conclusie:

Met kennis van zaken tot een  aankoop van onroerend goed overgaan is zeker een must. Veel zaken kan je online of binnen je eigen netwerk terugvinden. Een vastgoedmakelaar met kennis van zaken over het pand, materialen alsook renovatietechnieken en oplossingen kan zeker bijdragen tot de aankoop van je droomhuis zonder onvoorziene omstandigheden of kosten. Ook als potentiële verkoper kan een makelaar met kennis van zaken je helpen om potentiële kopers juist te informeren en bepaalde tegenwerpingen juist te positioneren (context, prijs, uitvoering, noodzaak, …) Ook hier kan de juiste makelaar een absolute meerwaarde betekenen om je pand correct, snel en met de juiste onderhandelingsstrategie te verkopen.

Happy to connect, share and help !
Het Immo Point Network Team.

svg icon arrow down Deel dit bericht
svg icon arrow left 0verzicht Volgend bericht svg icon arrow right svg icon arrow left Vorige bericht

Lees ook volgende artikelsimage

BLOG

Onderhoud huurwoningen: wie neemt de kosten op zich?


Datum: 23-11-2023

svg icon plus
image

BLOG

Bestaat er nog een 3-6-9-contract voor mijn huurwoning?


Datum: 20-10-2023

svg icon plus
image

BLOG

Welke aankoopkosten kan je verwachten bij je eerste woning?


Datum: 27-09-2023

svg icon plus
image
image