fbpixel
Welke evoluties in de vastgoedmarkt verwachten we in 2022?

BLOG

Welke evoluties in de vastgoedmarkt verwachten we in 2022?

Datum: 23-02-2022

svg icon arrow left Lees meer

DE MENING VAN DE IMMO POINT MAKELAAR(S)

Algemeen:

De Immo Point Makelaars hebben afgelopen week de koppen bij elkaar gestoken om hun eerste visie voor 2022 te formuleren.
Wat zal er dit jaar met de vastgoedprijzen gebeuren? Wat zal de impact van de energiefactuur zijn op ons aankoop- en verkoopgedrag. Wat met een mogelijke rentestijging? Hoe zit het met de verdere evolutie van de demografie en hoe gevoelig zijn we voor energetisch (ver)bouwen.
U leest het hier … en op 5 minuten bent u “To the Point”!

Zullen de vastgoedprijzen nog verder stijgen in 2022:  

Unaniem klinkt er, binnen de Immo Point Makelaars, dat de prijzen zeker niet zullen dalen. Een verdere stijging voor een bepaald type vastgoed blijft aan de orde maar niet zo spectaculair als in 2021. Ze nuanceren hier vooral dat de regio heel bepalend is voor de stijging van de prijs.  In bepaalde regio’s is immers de vraag/aanbod verhouding meer uitgesproken. 
In de provincie Antwerpen zien ze momenteel een normalisering van de vastgoedprijzen, weliswaar gepaard gaande met een jaarlijkse stijging van ongeveer 2%.
Voor de provincie Oost-Vlaanderen is men eerder van oordeel dat de situatie van 2021 zich kan herhalen bij een bepaald type vastgoed.  

Rentestijging: 

Een rentestijging is nog niet voor meteen.  Er is echter voldoende reden om te geloven dat dit er voor de nabije toekomst zal aankomen. Rekening houdend met de historisch lage rente alsook een geleidelijk beleid dat de rente zal verhogen, zijn de Immo Point Makelaars van mening dat de impact minimaal zal zijn op de vastgoedprijzen en het aantal transacties. Het 90% “loan to value beleid” van de banken heeft de afgelopen tijd al gezorgd voor een bepaalde verschuiving in de markt die vooral de éénverdieners treft. 

Energieprijzen:

De eerste volledige afrekeningen van de energie zijn bij vele eigenaars nog niet in de bus beland. Hier verwachten de Immo Point Makelaars toch een reactie van menig eigenaars die minder bereid zullen zijn om de hoge energiekosten te blijven betalen en vastgoed in functie van energiekosten zullen kopen of verkopen. 
Verder zien ze een mogelijke prijsdruk op energetische slecht scorende woningen in combinatie met bovenstaande.  

Tot slot:

Dergelijke marktomstandigheden kunnen nu versneld leiden tot een verschuiving van de vraag naar andere type woningen en andere woonvormen. De Immo Point Makelaars zien een verhoogde vraag van energie neutrale nieuwbouw, energetisch gunstig bestaand vastgoed, volledige renovatiewoningen (die dan volgens de nieuwste technieken en energienormen gerenoveerd worden) en “co-housing” aanvragen. U laten adviseren bij de verkoop van uw woning door een makelaar met kennis van zaken blijft ook in 2022 ook een absolute must om slim te (ver)kopen. 

Happy to connect, share and help !
Het Immo Point Network Team.

Wie is het Immo Point Network Team:
Immo Point is sinds 1996 actief en heeft een netwerk van 20 kantoren in de provincie Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Wij bemiddelen bij verkoop en verhuur van residentieel en commercieel vastgoed en nieuwbouwprojecten. Wij geloven in de kracht van een netwerk, delen van kennis, professionalisme, schaalbare investeringen, samenwerken, de juiste spirit én een sterk merk als antwoord op de uitdagingen van morgen.

De inhoud van dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door een interne bevraging en input van 17 Immo Point kantoren en hun zaakvoerders. Immo Point Vastgoed Schilde – Immo Point Vastgoed Mortsel - Immo Point Vandaele – Immo Point Lahuis – Immo Point Topo – Immo Point DCS Sint-Niklaas – Immo Point DCS Sinaai – Immo Point Noordrand – Immo Point Vleugels – Immo Point Hannes – Immo Point Mintjens – Immo Point Kempen Kasterlee – Immo Point Kempen Westerlo – Immo Point Kempen Mol– Immo Point Drie Eiken- Immo Point Zuidrand Kontich – Immo Point Zuidrand Schelle. 

Contact en reacties: network@immopoint.be 
 

svg icon arrow down Deel dit bericht
svg icon arrow left 0verzicht Volgend bericht svg icon arrow right svg icon arrow left Vorige bericht

Lees ook volgende artikelsimage

BLOG

Moet ik mijn woning renoveren voor verkoop of net niet?


Datum: 22-02-2024

svg icon plus
image

BLOG

Investeren in huurwoningen is een slimme keuze


Datum: 30-01-2024

svg icon plus
image

BLOG

Wat is een renovatiepand? Voordelen, overwegingen en risico's


Datum: 28-12-2023

svg icon plus
image
image